Publiekslezing: zwangerschapsdiabetes

Diabetes mellitus is een aandoening die gekenmerkt wordt door te hoge bloedsuikers. Het is wereldwijd een groeiend probleem en daarom zijn nieuwe diagnostische- en behandelmethoden volop in ontwikkeling. Ook tijdens de zwangerschap kunnen suikers in het bloed te hoog worden. Als dit (voor het eerst) in de zwangerschap wordt ontdekt, noemen we dit zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschapsdiabetes is geassocieerd met slechtere zwangerschapsuitkomsten, zoals een hoog geboortegewicht van het kind, een hoge bloeddruk en lage bloedsuikers bij de pasgeborenen. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor de lange termijn, er is bijvoorbeeld een hoger risico op overgewicht bij het kind en type 2 diabetes mellitus bij de moeder.

Tijdens deze lezing gaan sprekers Peter van Dijk en Eline van Hoorn dieper in op het ontstaan, de gevolgen en de behandeling van zwangerschapsdiabetes. Wie hebben een verhoogd risico om het te krijgen? Hoe sporen we het op? Wat zijn de gevolgen? Wat is goede bloedsuiker regulatie en welke behandelingen zijn er? Daarnaast vertellen zij over een grote studie die in Noord Nederland loopt naar de behandeling van zwangerschapsdiabetes met tabletten.

Andere lezingen

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022.

Video bekijken Scannen