Publiekslezing: acuut leverfalen en levertransplantatie bij kinderen

Acuut leverfalen is een medische noodsituatie. Wanneer de lever stopt met werken wordt iemand binnen een periode van dagen tot weken levensbedreigend ziek. Bij kinderen bestaan verschillende oorzaken voor acuut leverfalen, maar in meer dan de helft van gevallen wordt geen oorzaak gevonden.

In het geval van ernstig falen van de lever is levertransplantatie vaak de enige behandeling. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland waar levertransplantaties bij kinderen worden uitgevoerd. Bij een levertransplantatie in kinderen kan een deel van de lever van een levende donor worden gebruikt.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van acuut leverfalen bij kinderen? En hoe gaat een levertransplantatie met een levende donor in zijn werk? Sprekers Ruben de Kleine en Willem Lexmond leggen het je uit in deze lezing.

Daarnaast staan ze stil bij de wereldwijde toename van ernstige hepatitis (leverontsteking) en leverfalen bij kinderen die plaatsvond in het begin van dit jaar. Ook in Nederland heeft dit geleid tot een piek in het aantal spoed levertransplantaties bij ernstig zieke kinderen.

Andere lezingen

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022.

Kijk hieronder de lezing terug

Video bekijken Scannen