Sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is wereldwijd doodsoorzaak nummer één en toch weten relatief weinig mensen wat het is. Sepsis is een sterke afweerreactie op een infectie, zoals een virus of een bacterie die het lichaam is binnengedrongen, waarbij orgaanfalen kan ontstaan.

Er zijn grote verschillen in de afweerreactie tussen personen: de ene persoon heeft weinig klachten van een infectie, terwijl de andere patiënt ernstig ziek wordt en behandeling op een intensive care nodig heeft. Een groot deel van de patiënten houdt ook klachten op lange termijn na ontslag uit het ziekenhuis, wat leidt tot een algeheel verminderd functioneren. Om orgaanschade te beperken en overlevingskans te verhogen is het van belang om sepsis op tijd te herkennen en te bestrijden met antibiotica, infuusvloeistoffen en zo nodig ondersteunende behandeling op de intensive care.

Door de grote verschillen in de afweerreactie op een infectie tussen personen kan de herkenning van sepsis in de vroege fase moeilijk zijn. Ook is er nog geen behandeling beschikbaar die gericht is op de specifieke mechanismen die leiden tot orgaanfalen.

In deze lezing leggen sprekers Hjalmar Bouma en Harmen Postema uit wat sepsis is en vertellen ze hoe onderzoekers in het UMCG de verschillen tussen patiënten nauwkeurig bestuderen om zo herkenning van vroege sepsis te verbeteren. Met tijdige herkenning van vroege sepsis hopen zij nieuwe gerichte behandelingen te ontwikkelen om orgaanfalen te voorkomen.

Andere lezingen

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022.

Video bekijken Scannen