Medische Publieksacademie UMCG

Hoe ziet een nieuwe behandeling er in de praktijk uit? Hoe werkt die speciale machine die het UMCG heeft ontwikkeld? En hoe ontdek je hoe een ziekte ontstaat of hoe je de diagnostiek of behandeling ervan kunt verbeteren? In de uitzendingen van de Medische Publieksacademie nemen onderzoekers, artsen en anderen je mee in de wereld van het UMCG. In een uitzending van 20 minuten leggen ze je uit èn laten ze je zien hoe ze de zorg verbeteren.  

Eerstvolgende aflevering

In de nieuwste aflevering van de Medische Publieksacademie laten we zien hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om ziekten eerder op te sporen. In deze uitzending focussen we op longkanker. In Nederland sterven jaarlijks ruim 10.000 mensen aan deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat de sterftekans verlaagt als mensen met een verhoogd risico regelmatig een CT-scan krijgen. Maar stel dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Kunnen radiologen dan wel al die extra CT-scans beoordelen?  

Radioloog Rozemarijn Vliegenhart laat op haar werkplek zien hoe tijdrovend het secuur bekijken en beoordelen van CT-scans is. Al dat werk kunnen zij en haar collega’s er onmogelijk bij doen. Maar er ligt een oplossing in het verschiet: computers kunnen getraind worden in het opsporen van ziektes op radiologische beelden. In de studio legt Peter van Ooijen van het Machine Learning Lab uit hoe dat gaat. De uitzending is op 28 maart vanaf 19.30 uur te zien.

 

Waar kun je MPA volgen?

Er zijn 4 afleveringen per jaar die je kunt volgen via umcg.nl/live, Facebook en LinkedIn. Alle uitzendingen kun je terugkijken op het UMCG Y​ouT​ube-kanaal. Wil je weten wanneer de volgende uitzending is, waar die over gaat en wil je meer over de onderwerpen weten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van de Medische Publieksacademie. Ook via deze website en onze social media kanalen houden we je op de hoogte. 

Over de MPA

Het UMCG heeft de Medische Publieksacademie in 2008 samen met het Dagblad van het Noorden opgericht om op een laagdrempelige manier te vertellen over het wetenschappelijk onderzoek dat in het UMCG gebeurt. De uitzendingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om de uitzending te kunnen volgen.