Zo’n 200 miljoen liter water per jaar. In een grote organisatie als het UMCG wordt ontzettend veel water gebruikt. Om te drinken en af te wassen, maar ook om apparatuur en ruimtes te koelen, via koeltorens- en machines. Deze zijn goed voor zo’n vijftien procent van het totale waterverbruik van het UMCG.
Miljoenen liters regenwater
Ongeveer die hoeveelheid water, vijftien procent van het totaalverbruik, valt jaarlijks op de daken van het UMCG, zo heeft adviseur technisch beleid Bas Alblas berekend. ‘We hebben als UMCG een dakoppervlak van 38.065 m². Als ik met de cijfers van 2023 reken - een nat jaar - dan valt er ruim 38 miljoen liter regenwater op ons dak. Met de hoeveelheid regen van een droog jaar, zoals 2018, vangen we nog steeds zo’n 23,5 miljoen liter regenwater op. Het is een grove rekensom, verdamping heb ik bijvoorbeeld nog niet meegenomen, maar het is een grote hoeveelheid regenwater. Dit jaar willen we, in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven uit Groningen, onderzoeken of we dit water veilig kunnen opvangen en inzetten als proceswater.’
Kelderruimtes mogelijk geschikt als reservoir
Het UMCG heeft het geluk een aantal ondergrondse reservoirs relatief eenvoudig te kunnen realiseren. Alblas: ‘Het zijn ruimtes die we al hadden: er hoeft bouwkundig weinig te gebeuren om ze klaar te maken voor wateropvang. Grote tanks of reservoirs bouwen voor wateropvang is erg kostbaar.’ Mocht uit het onderzoek blijken dat het water uit deze reservoirs veilig te gebruiken is, dan zou het UMCG straks drie van deze voorzieningen kunnen realiseren met een totale capaciteit van 400 m3 regenwater.
Het eerste reservoir is een verdiepte kelder, waar eerst een koelmachine stond die nu vervangen is door een nieuwe machine. Ook de andere twee reservoirs zijn kelderruimtes die straks vrijkomen omdat machines vervangen worden. ‘Regenwater bevat van nature minder kalk dan leidingwater', vertelt Alblas. Als dit water veilig te gebruiken blijkt, kunnen we dit inzetten voor de koeltorens.’ Daarnaast wordt er gedacht aan het opvangen van regenwater voor het bewateren van de perken en bloembakken buiten op het terrein.
Schoon water wordt schaarser
Het besparen op het waterverbruik is onderdeel van de ambitieuze doelen die het UMCG heeft om in 2035 circulair en klimaatneutraal te zijn. Daarnaast wil het UMCG voldoen aan de doelen zoals vastgesteld in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing: grootverbruikers als het UMCG moeten in 2035 twintig procent minder water verbruiken per jaar dan in de periode 2016-2019.
‘We doen meer dan alleen dit onderzoek’, vertelt Alblas. ‘Zo kijken we kritisch naar het aantal tappunten in het UMCG. Het beste is om zo min mogelijk kranen te hebben die zo goed mogelijk gebruikt worden. Dit voorkomt dat je ongebruikte punten moet spoelen vanwege legionella- en infectiepreventie. Ook kijken we bij de aanschaf van nieuwe apparaten hoe waterefficiënt ze zijn. Op deze manier hebben we ook de afgelopen jaren al heel veel drinkwater kunnen besparen. We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met drinkwater. Schoon water wordt in de toekomst immers schaarser.’
Mogelijk zijn er in de toekomst nog meer plekken waar regenwater kan worden opgevangen: er wordt veel gebouwd op het UMCG-terrein. In het nieuwe onderwijsgebouw, het Anda Kerkhoven Centre, komen twee reservoirs van 20 m3 om regenwater op te vangen. Dit water gaat gebruikt worden om de wc’s door te spoelen.