De kerstperiode is voorbij, veel collega’s zijn vandaag voor het eerst weer aan het werk. Wie de dag begint met een kop koffie of thee, kan voor een verrassing komen te staan: sinds 1 januari 2024 zijn wegwerpbekertjes uit de meeste automaten verleden tijd door Europese regelgeving. De ene UMCG-medewerker gebruikte al een eigen mok, voor de ander is het duurzame beleid nog even wennen.

‘Moet ik mijn mok nu gaan schoonmaken bij het fonteintje op de wc? Dat lijkt me niet zo fris’, vraagt Grytsje, succesbeheerder bij de afdeling P&O, zich af. Het is een vaker gehoord probleem als we een rondje door het UMCG maken: door het nieuwe beleid moet elke medewerker een eigen beker gebruiken om een drankje uit de automaat te krijgen, en deze ook zelf schoonmaken. De meeste afdelingen in het UMCG hebben een koffiehoekje met wasbak om in af te wassen, maar lang niet allemaal.

Schoonmaaktip

Celine den Boef van Duurzaam UMCG tipt: ‘Een keer per dag of week wat grondiger afwassen met warm water en afwasmiddel is meer dan voldoende en beter voor het milieu. Haal warm water uit de automaat of neem de beker mee naar huis. Tussendoor kan je de beker met koud water, zonder afwasmiddel omspoelen.’

Diana Scheper laat mokkenlade zien die in een keukenblokje zit.
Diana Scheper laat mokkenlade zien.

 

Twee keer de Martinitoren aan bekertjes

Voor het nieuwe beleid inging, werden in het UMCG alleen al elke dag 6500 papieren bekertjes met plastic binnenlaag weggegooid. Dat zijn er net zoveel als twee Martinitorens op elkaar gestapeld. Niet duurzaam natuurlijk. Om medewerkers alvast aan een eigen mok te helpen, doneerde GoudGoed tweedehands mokken. Zo lang de voorraad strekt, zijn deze nog steeds op te halen bij de Personeelswinkel.

Mokken in kastjes, laatjes en mokkenrekken

Rutger de Vries (zie foto bovenin), Business Intelligence ontwikkelaar, haalt de mokken uit een kast op zijn afdeling. ‘Ook voor bezoekers heb ik een mok, want ik wil iedereen wat te drinken kunnen aanbieden. Ik vind het maar een kleine moeite om de mokken na afloop af te wassen’, zegt Rutger. Op de afdeling Arbeid en Gezondheid laat frontdeskmedewerker Diana Scheper hun mokkenlade zien. Diana: ‘Iedereen wast zijn eigen mok af en legt hem dan weer terug’. Of nog een tip: hang de mokken op aan een mokkenrekje. 

Naast tweedehands bekers van GoudGoed, kunnen medewerkers tot 19 januari 2024 een herbruikbare beker met deksel ophalen. Deze bekertjes zijn daarna te koop in het Personeelsrestaurant.

 

Pas op met het dekseltje

‘Als medewerker kreeg ik dit herbruikbare koffiebekertje met deksel. Die worden tot 19 januari uitgedeeld bij het restaurant’, zegt Edwin Klaassens. Als terreinbeheerder is hij veel onderweg. ‘Ik vind het geen probleem om de beker de hele dag bij me te hebben, hij past zelfs in mijn jaszak. Alleen moet je het dekseltje er heel voorzichtig afhalen om te voorkomen dat je geen koffie over jezelf heen gooit. Het zit er een beetje te goed op!’

Patiënt of bezoeker in het UMCG?

Alleen op afdelingen en ruimtes waar patiënten directe zorg krijgen, komen er nog bekertjes uit de automaat. Dat is om kruisbesmetting te voorkomen. Als je bij een van de restaurants koffie wilt meenemen, zijn daar herbruikbare bekers te koop. Een eigen beker meenemen mag natuurlijk ook. 

Terreinbeheerder Edwin Klaassens staat bij een koffieautomaat met zijn herbruikbare beker.
Terreinbeheerder Edwin Klaassens met zijn nieuwe herbruikbare beker.