De scanner heeft niet alleen een veel hogere resolutie, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt ook de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag enorm toe. Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. Het UMCG is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat deze nieuwste generatie PET/CT van Siemens Healthineers in gebruikt neemt.
Sneller en minder radioactieve contraststof
De verbeterde resolutie en de hogere gevoeligheid (3,4 keer zo gevoelig als reguliere PET/CT’s) biedt nucleair geneeskundigen twee waardevolle opties: ze kunnen ervoor kiezen om een ‘snelscan’ te maken, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen, of waarmee je iets in beeld kunt brengen dat beweegt. Een kloppend hart bijvoorbeeld. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om de patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toe te dienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan. Zo proberen we voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.
Nuttige, nieuwe informatie
De dynamische scanner biedt nog een belangrijke noviteit: nucleair geneeskundigen kunnen realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. Dat biedt zeer nuttige, nieuwe informatie, omdat de mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen veel zegt over het type weefsel. Tot op heden zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand, en ging er tijdens dat wachten relevantie informatie verloren. Met deze PET/CT is dat niet meer aan de orde. Het apparaat kan ook dynamische whole body scans maken, waarbij in relatief korte tijd het hele lichaam gescand wordt.
Meerwaarde in diagnostiek
De scanner is ook zeer geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Voor protonentherapie, een zeer nauwkeurige vorm van kankerbestraling op een klein gebied, moet de tumor heel precies in kaart worden gebracht. Bij kleine, maar zeer agressieve tumoren, zoals in het hoofd-halsgebied en bij kleine kinderen, biedt deze nieuwe scanner meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de (protonen)bestraling. Ook om te kijken of de kostbare immunotherapie kans van slagen heeft bij een bepaalde patiënt, kan deze PET/CT worden ingezet. Het Comprehensive Cancer Center van het UMCG biedt als enige centrum in Nederland protonentherapie aan, en ook is het CCC het referentiecentrum voor hoogcomplexe oncologische zorg.
Afbeelden van doorbloeding
Daarnaast wordt de nieuwe PET/CT vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren. De afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het UMCG is blij en trots de eerste Biograph Vision van Siemens Healthineers voor de patiëntenzorg in gebruik te mogen nemen.