Publiekslezing: onzichtbaar hartfalen, op zoek naar betere diagnostiek en behandeling

Het hart is de motor van het menselijk lichaam. In patiënten met hartfalen kan het hart niet genoeg bloed rond pompen. Hierdoor zijn patiënten niet langer in staat om dagelijkse activiteiten te ondernemen zoals wandelen, traplopen of boodschappen dragen. Vaak worden hartfalenpatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Toch wordt de ernst van hartfalen nog altijd onderschat, ook omdat het opsporen van deze ziekte niet altijd eenvoudig is.

Hartfalen kan worden onderverdeeld in twee grote groepen: hartfalen met een verminderde pompkracht van de linkerhartkamer en hartfalen met een normale pompkracht van de linkerhartkamer. De pompkracht van het hart kunnen we gemakkelijk meten. Hierdoor is het opsporen van hartfalen patiënten met een verminderde pompkracht relatief eenvoudig. Maar, het opsporen van hartfalen patiënten met een normale pompkracht is uitdagend. Daarom heet deze vorm van hartfalen ook wel ‘onzichtbaar’ hartfalen. Dit maakt ook de behandeling van deze patiënten ingewikkelder.

In deze lezing nemen sprekers Laura Meems en Daan Westenbrink het publiek mee in de wereld van deze onzichtbare vorm van hartfalen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling? Wat is hartfalen met een normale pompkracht? Wat zijn de signalen? En welke onderzoeken zijn er nodig om deze onzichtbare vorm van hartfalen op te sporen? En, welke nieuwe behandelmethoden ontwikkelt het UMCG? Ook vertellen ze hoe de nieuwe polikliniek in het UMCG zal bijdragen aan het verbeteren van zorg in de regio.

Andere lezingen en aanmelden

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022 en meldt u aan!