Druk worden er oortjes gegipst, pootjes geprikt en snoetjes met pleisters beplakt. Het Berenziekenhuis dat wordt gerund door studenten draait overuren. Gedurende vier dagen kunnen ruim 850 kinderen hier hun ‘zieke’ knuffel beter maken. De studenten laten kinderen zo spelenderwijs kennis maken met het ziekenhuis. Want dokters in witte jassen, enge spuiten of felle lampen kunnen beangstigend zijn voor kinderen.

Voor het Berenziekenhuis is de Blauwe Patio in het UMCG van 26 t/m 29 juni omgetoverd tot een mini-ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. Geneeskunde- en tandheelkundestudenten spelen de rol van dokter en de knuffels die van de patiënt. Farmaciestudenten beheren de Berenapotheek. Hier kunnen de kinderen medicijnen (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

Het oor van een knuffelkonijntje krijgt gips van een jongetje. Een student pakt een schaartje om het gips te knippen.

Zodra alle knuffels beter zijn, krijgen alle kinderen een diploma. Ze zijn nu echte knuffeldokters! Naast dat de kinderen zo op een leuke manier kennis kunnen maken met het ziekenhuis, kunnen studenten zo hun communicatieve vaardigheden met kinderen oefenen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen. 

Het Teddy Bear Hospital wordt al vele jaren georganiseerd in het UMCG door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), waar IFMSA-Groningen deel van uitmaakt. Het project is ook in andere steden en landen een succes.​​

De tanden van een gele knuffelnijlpaard worden gepoetst door een meisje. 2 dokters zitten daarbij