Laat je kind vaccineren tegen alle ziektes die in het Rijksvaccinatieprogramma zitten. Nederlandse kinderartsen komen met deze gezamenlijke oproep. Op dit moment zien ze op de kinderafdelingen een belangrijke toename van leed als gevolg van levensbedreigende infecties die door vaccinatie vaak te voorkomen zijn.

Zeker vier kinderen zijn de afgelopen weken gestorven aan kinkhoest. Zo’n hoog aantal hebben we in Nederland sinds de introductie van het kinkhoestvaccin in 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma niet meer gezien. Daarnaast zijn de mazelen terug van weggeweest in bijna heel Europa. Ook in Nederland, getuige de mazelenuitbraak in de regio Eindhoven. 

De grote meerderheid van levensbedreigende infecties op de kinderleeftijd is te voorkomen door vaccinaties. Het gaat daarbij niet alleen om kinkhoest en mazelen, maar ook om ernstige bacteriële infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Doordat steeds minder kinderen worden gevaccineerd, zullen meer kinderen het slachtoffer worden van deze ziekten. Daarom bovenstaande oproep aan alle ouders: laat je kind vaccineren. 

Vaccinaties zijn niet meer vanzelfsprekend. We realiseren ons dat door de goede werking van de vaccins de meeste ouders nooit de ernst van besmettelijke kinderziekten hebben gezien. Wij bieden aan om zorgen en twijfels te bespreken. Dat kan met de huisarts, de jeugdarts of een van de 1600 kinderartsen in Nederland. Daarmee hopen we dat ouders een goede keuze kunnen maken voor de gezondheid van hun kind en dat we onnodige kindersterfte en ernstige gezondheidsschade kunnen voorkomen.

Louis Bont, afdelingshoofd Kindergeneeskunde Wilhelmina Kinderziekenhuis UMC Utrecht

Gertjan Driessen, afdelingshoofd Kindergeneeskunde MosaKids Kinderziekenhuis Maastricht UMC

Arno Roest, afdelingshoofd (pv) Kindergeneeskunde Willem-Alexander Kinderziekenhuis LUMC

Jan Peter Rake, medisch directeur Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen

Edmond Rings, afdelingshoofd Kindergeneeskunde Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Eduard Verhagen, hoofd Beatrix Kinderziekenhuis UMCG

Willem de Vries, hoofd Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC

Lissy de Ridder (voorzitter NVK)