Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je in je leven zo min mogelijk witte jassen ziet? 28 artsen van het UMCG en OZG gingen naar basisscholen in de provincie Groningen om te gaan daten met zo’n 700 basisschoolkinderen. De kinderen staken veel op in de Week van Meer Gezonde Jaren.

De kinderen van groep 7/8 van basisschool Sterre der Zee in Delfzijl vragen UMCG-cardioloog Wybe Nieuwland de doktersjas van het lijf: ‘Wat heeft voedsel te maken met je hart? Hoe kan het dat je hartklep ziek wordt?’. Wybe beantwoordt alle vragen en legt de kinderen uit dat je hart een soort motor is met slangen eraan. En dat die motor brandstof nodig heeft, zoals volkoren producten, groenten en fruit. Rook je of eet je veel zout, dan kunnen de ‘leidingen’ naar je hart verstopt raken. Er komt dan veel druk op de hartklep, die dan ziek kan worden. 

We willen nooit gaan roken

De doktersdates zijn een initiatief van het UMCG om kinderen te vertellen hoe ze goed voor hun lijf kunnen zorgen. Tegelijkertijd helpen de dates ‘spannende’ dokters in witte jassen beter te leren kennen. Wat blijkt: die zijn zo ‘eng’ nog niet. Wybe: ‘De kinderen waren zo enthousiast. Toen de juf vroeg wat de kinderen gingen onthouden, riepen ze dat ze nooit willen gaan roken en dat ze blij zijn dat voetbal leuk én gezond is.’

Dorian Blommaert houdt de basisschoolkinderen de verschillende formaten luiers voor
Dorian houdt de basisschoolkinderen de verschillende formaten luiers voor.

 

Piepkleine luiers

UMCG-kinderarts Dorian Blommaert gaat langs bij groep 7 van CBS De Zaaier in Vlagtwedde. Ze laat een babypop zien die net zo klein is als sommige pasgeboren baby’tjes die op de IC Neonatologie liggen. De kinderen luisteren geboeid, terwijl ze vertelt waarom de ‘baby’ slangetjes en een adembuisje heeft. ‘Ik had twee luiers meegenomen. Eentje voor gemiddelde voldragen baby’s en eentje voor de allerkleinste baby’s van 500 gram. Een zucht van verbazing ging door de klas. De kinderen vonden de tweede luier piepklein’, lacht Dorian.

Minder spannend

‘De doktersdates zijn een mooi moment waarop kinderen in hun eigen omgeving vragen kunnen stellen’, zegt Dorian. ‘Als ze dan een keer naar de dokter moeten, is dat minder spannend.’ Reizen naar de uithoek van de provincie hield Dorian niet tegen. ‘Het is natuurlijk even reizen met de trein vanuit de stad Groningen. Maar onderwijs is belangrijk, overal! Daar moeten we als zorgverleners tijd voor vrijmaken.’