Het UMCG krijgt drie grants van het Reumafonds voor onderzoek naar de systemische auto-immuunziekten Syndroom van Sjögren, Systemische Lupus Erythematosus en Grote Vaten Vasculitis / Polymyalgia Rheumatica.

De grants voor onderzoek naar de systemische auto-immuunziekten Syndroom van Sjögren, Systemische Lupus Erythematosus en Grote Vaten Vasculitis / Polymyalgia Rheumatica, zijn als volgt verdeeld: 

Syndroom van Sjögren

Prof. dr. Hendrika Bootsma kreeg de grant voor het onderzoek naar het Syndroom van Sjögren en de ontwikkeling van deze ziekte in relatie tot biomarkers in de grote oorspeekselklier. Dat laatste in samenwerking met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Systemische Lupus Erythematosus

Dr. Karina de Leeuw verkreeg de grant voor het onderzoek naar Systemische Lupus Erythematosus en de ontwikkeling van deze ziekte in relatie tot biomarkers in de huid, dat laatste in samenwerking met de afdeling Dermatologie.

Grote Vaten Vasculitis / Polymyalgia Rheumatica

Dr. E. Liesbeth Brouwer verkreeg de grant voor een multi-center RCT onderzoek naar het effect van een steroid sparende behandeling met Leflunomide en het definiëren van biomarkers bij  Polymyalgia Rheumatica.

Hoe auto-immuunziekten ontstaan

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen.


 

Expertisecentra zeldzame aandoeningen

Het UMCG is erkend expertisecentrum voor Sjögren en Vasculitis en expertisecentrum in ontwikkeling voor Systemische Lupus Erythematosus. De grants versterken de binding tussen de zorg voor patiënten met systemische auto-immuunziekten en het translationele onderzoek, waarbij vondsten uit het laboratorium worden vertaald naar nieuwe behandelmogelijkheden voor patiënten.
Hier vindt u de volledige lijst van Expertisecentra zeldzame aandoeningen in het UMCG.