UMCG-immunoloog beklimt Col du VAM voor onderzoek naar auto-immuunziekten

Zo’n 70 sportievelingen stonden zaterdag 21 mei aan de voet van de 48 meter hoge VAM-berg in Wijster, klaar voor een grote uitdaging. “Fiets of wandel zo vaak mogelijk in 3 uur tijd de Col du VAM op!”, klonk de oproep van Karina de Leeuw, klinisch immunoloog bij het UMCG. Haar doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar twee zeldzame auto-immuunziekten, Systemische Lupus Erythematosus (SLE) en Antifosfolipiden Syndroom (APS).

‘Wat een geweldige dag hebben we gehad!’, blikt een enthousiaste Karina terug. ‘Een heel gemengd gezelschap deed mee. Kinderen, wandelaars, hardlopers, driewielers en racefietsers, een stuk of wat echt strak in het pak. Zelfs een aantal patiënten beklom de berg. Iedereen had zijn of haar eigen uitdaging en ging daar vol voor.’ RTV Drenthe maakte een reportage van de sponsortocht en schreef over “gezelligheid met een serieuze ondertoon”. Onderzoek naar SLE en APS – en daarmee het indrukwekkende bedrag van € 31.500,- dat door alle deelnemers werd ingezameld – is namelijk dringend nodig. 

SLE en APS

SLE en APS zijn twee verschillende auto-immuunziekten die vooral voorkomen bij jonge vrouwen. ‘SLE is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam ontstekingseiwitten aanmaakt, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken’, legt Karina aan De Krant uit. ‘Vaak zijn deze ontstekingen te vinden in de huid, de gewrichten en de nieren. APS wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedstolling, waardoor tromboses, longembolieën en infarcten kunnen ontstaan. Normaal zorgt ons afweersysteem voor bescherming tegen lichaamsvreemde indringers zoals bacteriën en virussen. Nu is het afweersysteem in de war waardoor dit het eigen lichaam aanvalt.’

Onderzoek

In het UMCG onderzoeken we de vroege fase van SLE om te kijken of we verdere verslechtering kunnen voorspellen. Zo kunnen we op tijd ingrijpen. Ook doen we onderzoek naar zwangerschap bij SLE en APS om zwangerschapsuitkomsten te verbeteren. Omdat de ziekten zo onbekend zijn, is het steeds lastiger om financiering te vinden om onderzoek te kunnen blijven doen. 

Doneren kan nog steeds. Daarvoor ga je naar de speciale actiewebsite: VAM mee voor APS en SLE! (vam-mee-aps-sle.nl).

Foto: De Krant