‘Samen houden we het schoon’. Dat is de boodschap die op kleine zakasbakjes staat, die op woensdag 30 oktober voor het eerst zijn uitgereikt aan UMCG-medewerkers. Het doel hiervan is om iets te doen aan de overlast die omwonenden van het UMCG van peuken op straat ervaren.

Sinds 1 januari 2019 zijn de UMCG-gebouwen en het UMCG-terrein volledig rookvrij. Als gevolg daarvan sta​​an medewerkers en bezoekers regelmatig bij de verschillende ingangen van het terrein te roken. Daardoor liggen bij sommige ingangen veel gedoofde sigarettenpeukjes. Omwonenden ergeren zich hieraan. 

Vanuit de Taskforce UMCG Rookvrij is daarom het initiatief genomen om deze zakasbakjes uit te delen. Hierin kunnen medewerkers en bezoekers hun peuken kwijt. Zij kunnen aansluitend de zakasbakjes legen ​in de prullenbakken.

Bestuursvoorzitter Jos Aartsen deelde samen met leden van de Taskforce in de middagpauze de eerste exemplaren uit. De komende periode worden deze zakasbakjes vaker uitgereikt aan medewerkers en bezoekers die bij een van de ingangen van het UMCG-terrein roken. ​

Voor medewerkers zijn deze ook te verkrijgen bij de Personeelswinkel.​