Vandaag opent het UMCG de Groningen Microbioom Hub: een nieuwe faciliteit met state-of-the-art technologie waarin alle UMCG-expertise op het gebied van microbioomonderzoek samenkomt. Dit zorgt voor unieke mogelijkheden in onderzoek en maakt nieuwe samenwerkingen mogelijk, zowel met UMCG-onderzoekers als met externe onderzoekers en bedrijven.

Het onderzoek in de Microbioom Hub heeft één duidelijk doel: aanknopingspunten bieden om de volksgezondheid te verbeteren. Elk mens heeft een microbioom: dit is de samenstelling van micro-organismen (bacteriën en virussen) in je darmen. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het gezond houden van ons lichaam. Ook heeft het microbioom invloed op het ontstaan en verloop van verschillende ziekten. De samenstelling van het microbioom is bij iedereen anders en kan veranderen, bijvoorbeeld door medicijnen, maar ook door wat je eet. Daarom is het microbioom een zeer interessant aanknopingspunt voor preventie en behandeling van ziekten.  

Microbioom-onderzoek 

Inzicht in hoe het microbioom bijdraagt aan gezondheid en ziekte leidt tot nieuwe mogelijkheden om patiënten te behandelen en het ontstaan van ziekten te voorkomen. In het UMCG wordt daar al jaren veel baanbrekend onderzoek naar gedaan. In deze nieuwe faciliteit kunnen onderzoekers nu voortbouwen op die kennis en het onderzoek naar een hoger niveau tillen.  

Drie nieuwe labs voor efficiënte samenwerking 

Je zou microbioomonderzoek kunnen zien als een grote puzzel waarbij verschillende wetenschappers allemaal een ander stukje van de microbioompuzzel onderzoeken. Samen onderzoeken zij de samenstelling, stabiliteit en functie van het microbioom. Ook bestuderen ze factoren die het microbioom kunnen beïnvloeden, zoals iemands genetische profiel, dieet of geneesmiddelengebruik. In de nieuwe faciliteit zijn drie gloednieuwe laboratoria met de nieuwste technologie naast elkaar gebouwd. Hierdoor kunnen onderzoekers slim en snel met elkaar samenwerken. Ook is er kantoorruimte, waardoor mensen die data analyseren achter de computer, snel kunnen schakelen met de mensen op het lab.  

Samenwerken met onderzoekers en bedrijven 

De microbioomhub is opgericht door onderzoekers van de afdelingen Maag- Darm- en Leverziekten (Rinse Weersma en Klaas Nico Faber) Medische Microbiologie (Hermie Harmsen) en Infectiepreventie, en Genetica (Jingyuan Fu, Sasha Zhernakova en Sebo Withoff). Eerst zullen de deskundigen van deze afdelingen samen in de hub werken, maar na een inwerkperiode staan zij open voor samenwerkingen met andere onderzoekers en bedrijven, zowel binnen als buiten het UMCG. 


Onderzoekers Rinse Weersma, Jingyuan Fu, Sasha Zhernakova en Hermie Harmsen

Symposium  

Ter ere van de opening organiseert het UMCG vandaag ook een symposium waar verschillende experts op het gebied van microbioomonderzoek een lezing geven. Tijdens het symposium zal Wiro Niessen, decaan van het UMCG, de hub officieel openen. 

Microbioom-onderzoek in het UMCG  

In het UMCG wordt al jaren onderzoek gedaan naar het microbioom. Zo ontrafelde het Groningse team van microbioomonderzoekers in 2022 de samenstelling van een gezond microbioom. Het team ontdekte ook dat de samenstelling van je darmmicrobioom de effectiviteit van immunotherapie bij huidkanker beïnvloedt en dat je met voeding de samenstelling van het microbioom kan beïnvloeden.  Het microbioomonderzoek van het UMCG heeft één duidelijk doel: aanknopingspunten bieden om de volksgezondheid te verbeteren. De Groningen Microbioom Hub zal een belangrijke rol spelen bij het bereiken van dit doel.