De intensive care van het UMCG ontvangt een subsidie ruim 450.000 euro van ZonMW om uit te zoeken waarom COVID-19 patiënten op de IC veel vaker overgewicht hebben dan patiënten die niet op de IC komen en vaker dan IC-patiënten met andere ziektes.

Daarnaast wordt onderzocht of de ernstige (long)ontstekingen die COVID-19-patiënten kunnen ontwikkelen behandeld kunnen worden met het geneesmiddel Resveratrol. Aan het onderzoek onder leiding van Peter van der Voort, hoofd intensive care UMCG, werken artsen en onderzoekers van het UMCG samen met collega’s van Amphia ziekenhuis en Amsterdam UMC.

Vetweefsel de boosdoener

Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de COVID-19-patiënten die op een Nederlandse Intensive Care (IC) zijn behandeld, met overgewicht kampte. Mensen met overgewicht hebben 44 procent meer kans om te overlijden aan COVID-19, en dat loopt op tot bijna 80 procent in mensen met ernstige obesitas. De veronderstelling is daarom dat het vetweefsel, met name het buikvet, de oorzaak is van het ernstige beloop van COVID-19 bij deze patiënten.

Buikvet produceert stoffen die de ontstekingsreactie versterkt, onder andere in de longen. De vraag is of bij COVID-19 dit meer het geval is dan bij andere patiënten en wat een eventuele behandeling kan zijn. Daarvoor wordt het middel Resveratrol onderzocht. Bloedmonsters en vetweefsel van COVID-patiënten en andere patiënten worden vergeleken en onderzocht in het laboratorium.

Verloop onderzoek

Het onderzoek wordt in 3 fases uitgevoerd en zal binnen 24 maanden zijn afgerond. De onderzoekers hopen in de tussentijd al onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.