Subsidie CTM voor onderzoek nieuwe tand-implantaten

Tandartsen Marco Cune en Hennie Meijer van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG hebben een subsidie gekregen van ITI (International Team for Implantology) voor hun onderzoek naar de kwaliteit van nieuwe implantaten gemaakt van Zirconia. Met hun onderzoek gaan zij na of de kwaliteit van de nieuwe implantaten net zo goed is als de huidige implantaten van titanium. Cune en Meijer ontvangen een bedrag van 159.000 euro.

Implantaten zijn kunstwortels, die tanden en kiezen die verloren zijn gegaan kunnen vervangen. Deze zijn meestal gemaakt van titanium en daarmee zijn goede resultaten geboekt. Het belangrijkste nadeel van titanium is dat het grijs is. Dat komt de esthetiek niet altijd ten goede en kan rond het tandvlees wel eens grijs-blauw doorschemeren. Daarnaast zijn er mensen die geen metaal in hun mond willen hebben. Er is recent een wit, metaal-vrij alternatief op de markt verschenen, gemaakt van een keramiek genaamd Zirconia.

In hun onderzoek gaan Cune en Meijer na of deze implantaten net zo goed vastgroeien. Ook kijken zij naar de gezondheid van het tandvlees.  Na het aanbrengen van het implantaat kijken zij na 1 en na 3 jaar via o.a. röntgenfoto’s of de kwaliteit van zirconia-implantaten even goed is als die van titanium. 

De ITI (International Team for Implantology) is een internationale organisatie die onderzoek ondersteunt op het gebied van de implantologie en restauratieve tandheelkunde. De ITI honoreert alleen ervaren onderzoekers, die een reputatie van geloofwaardigheid en grondigheid hebben opgebouwd die blijkt uit een constante stroom publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften.