De Biograph Vision Quadra brengt de interactie tussen organen nog beter in beeld.

Als eerste ziekenhuis in Nederland en als vierde wereldwijd heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen op donderdag 2 september de Biograph Vision Quadra van Siemens Healthineers in gebruik genomen. ‘Met deze Whole-Body PET/CT-scanner kunnen patiënten sneller gescand worden, met minder nucleaire speurstof. Ook biedt de Quadra tal van mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek’, zegt Ronald Borra, adjunct-hoogleraar Radiologie in het UMCG.

Eerste patiënten medio september

De Quadra is een Whole-Body PET/CT-scanner die geschikt is voor brede klinische en wetenschappelijke doeleinden. De Quadra maakt het mogelijk om een groter gebied van het lichaam van de patiënt in één keer te scannen, met minimale hoeveelheden radioactieve speurstoffen en in minder tijd. Na ziekenhuizen in Bern, Sydney en Heidelberg is het UMCG wereldwijd het vierde ziekenhuis dat met de Quadra gaat werken. De eerste patiënten worden vanaf medio september verwacht.

Sneller scannen met minder speurstof

‘Met de Quadra kunnen we meer patiënten per dag helpen, doordat de scantijd aanzienlijk verkort wordt’, zegt nucleair geneeskundige en hoogleraar Multimodale Beeldvorming van Infecties en Inflammatoire ziekten Andor Glaudemans van het UMCG. ‘En doordat we minder nucleaire speurstof nodig hebben, kunnen we nu ook kinderen scannen met minder straling.’

Onderzoek naar Long COVID en nieuwe geneesmiddelen

Naast de klinische voordelen biedt de Quadra ook tal van mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. De Quadra biedt onder meer mogelijkheden voor het onderzoek naar Long COVID en is inzetbaar voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, met als doel te bepalen of grootschalig vervolgonderzoek al dan niet zinvol is. In samenwerking met Harvard Medical School gaat het UMCG ook onderzoek doen naar de mogelijkheden om - met behulp van kunstmatige intelligentie - infecties en oncologische processen beter te identificeren, wat invasieve ingrepen overbodig zou kunnen maken.

Interactie organen in kaart brengen

Het zogeheten axiaal gezichtsveld van de Quadra is met 106 cm precies vier keer groter dan de huidige PET/CT-scanners. Daardoor kunnen gelijktijdig alle vitale organen in één gezichtsveld in beeld worden gebracht en kunnen interacties tussen organen nog beter in kaart worden gebracht. Het doorbreekt daarmee de huidige beperkingen van de klinische scanner. Bovendien ligt de gevoeligheid van de Quadra een orde van grootte hoger, waardoor er minder speurstof nodig is en de stralingsbelasting voor de patiënt lager is. De Quadra kan ook helpen om te bepalen welke behandeling voor een individuele patiënt geschikt is. Ten slotte kan de Quadra op termijn ook worden ingezet voor preventieve screening in risicopopulaties.

Nieuwe fase beeldvormend onderzoek

De PET/CT-scanner Biograph Vision werd enkele jaren geleden als eerste in de wereld door het UMCG in gebruik genomen. “Het UMCG kent een rijke traditie als het gaat om nucleaire geneeskunde en de inzet van innovatieve PET-technologie”, zegt Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers. “Drie jaar geleden was ze wereldwijd het eerste ziekenhuis dat de Biograph Vision omarmde voor betere diagnostiek en preciezere behandeling. Nu luiden het UMCG en Siemens met de ingebruikname van de Biograph Vision Quadra wederom een nieuwe fase in beeldvormend onderzoek in. Met als inzet: nóg betere zorg voor de patiënt en potentieel baanbrekend medisch onderzoek.”​​​​​​​Op de foto v.l.n.r.: Andor Glaudemans, Ronald Borra, Ate van der Zee (UMCG-bestuursvoorzitter), Bernd Ohnesorge (President EMEA, Siemens Healthineers) en Paul van Snick (gespecialiseerd PET/CT-laborant UMCG). Foto: Jan Pruim.