Je weet zo een-twee-drie niet wat, maar er is iets veranderd... Is hij naar de kapper geweest? Of draagt zij nu een andere bril? Het is misschien even twee keer extra knipperen als je weer in het UMCG bent, maar vanaf vandaag lopen 6.000 van onze medewerkers in nieuwe dienstkleding. Je ziet het dus goed!

Rond en rond en rond gaan de wasmachines waarin alle UMCG-werkkleding wordt gewassen. Gemiddeld zo’n 120 keer voordat een jasje of broek is afgedragen. Niet alleen kleding is aan slijtage of mode onderhevig; ook het werk van bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen verandert. Ze hebben het drukker, zweten daardoor misschien wel meer en dat vraagt om nieuwe functies van de dienstkleding. En dus was het – na meer dan 12 jaar – tijd voor een geheel nieuwe kledinglijn. Daarin zijn alle shirtjasjes, pantalons, doktersjassen, labjassen met korte mouw en zwangerschapspantalons vervangen door een nieuw ontworpen kledingstuk.

Passessies

De ene jas of broek is de andere niet. Daarom is de kleding van twee leveranciers vorige zomer uitgebreid getest. 230 UMCG’ers beoordeelden of een pantalon na een dienst nog altijd even lekker zit, of het nieuwe shirtjasje bijdraagt aan de herkenbaarheid van hun functie en hoe hun nieuwe pak in het algemeen overkomt op patiënten en collega’s. De kleding van leverancier Van Moer kwam als beste uit de bus. Uit 11 voetbalvelden aan stof maakten zij in totaal 33.000 nieuwe kledingstukken. De afgelopen maanden deden al zo’n 1.000 medewerkers een passessie om te kijken in welke maat zij het beste hun werk kunnen doen.

Ventilerend en verstelbaar

De nieuwe dienstkleding is gemaakt van textiel met het zogenoemde MADE IN GREEN label. Dat is een keurmerk dat zowel betere arbeidsomstandigheden als een gezondere planeet ondersteunt. Jasper Kaman van het bedrijfsbureau van Supply Chain (Bouw & Facilitair) vertelt: ‘De kleding is deels gemaakt van tricot, wat meebeweegt met je houding tijdens het werken. Op de shirtjasjes zit een extra plooi op de rug waarin een ventilatieopening is verwerkt. En zowel broeken als jasjes kun je verstellen en dus naar wens op maat maken. Dat maakt de kleding heel comfortabel om te dragen.’

Blauwe pantalon

Maar het meest spraakmakend zijn de nieuwe pantalons. Die zijn niet meer wit. Meer kleur in werkkleding was namelijk een grote wens van de Verpleegkundige Raad, gebaseerd op een onderzoek onder de beroepsgroep. Na advies van onze afdeling Medische Microbiologie/Infectiepreventie – die gedurende de hele aanbesteding nauw betrokken was – bleken er geen hygiëneargumenten te zijn tegen gekleurde broeken. En dus zijn ze voortaan UMCG-blauw. Het UMCG is daarmee het eerste umc in Nederland dat voor blauwe pantalons kiest.

Wat gebeurt er met de oude kleding?

Na hun laatste wasbeurt gaan de kledingstukken die nog goed zijn naar verschillende zorginstellingen in Suriname. Dat zijn ongeveer 30.000 hesjes, broeken, doktersjassen en labjassen met korte mouwen. Versleten kleding wordt afgevoerd naar een verwerker, waar het wordt vervezeld (het fijnsnijden van stof tot er alleen vezels overblijven) tot grondstof voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor de auto-industrie.

Bekijk hieronder de video van de modeshow van 15 mei waar de verschillende kledingstukken voor het eerst werden getoond: