Hoe is het als je te horen krijgt dat je vrouw niet meer te redden is? En in het donorregister staat dat ze haar organen wil doneren? Nabestaande Martin Kruitbosch vertelt in de podcast UMCGesprekken hoe hij het plotselinge overlijden en de orgaandonatie van zijn vrouw Nelleke heeft ervaren.  

Als iemand op de intensive care komt te overlijden, dan moet de arts het donorregister raadplegen en met de nabestaanden gaan praten over orgaandonatie. Maar als je net hebt gehoord dat je naaste gaat overlijden, kun je zo’n gesprek dan aan? En verloopt een overlijden anders als iemand orgaandonor is en kun je dan wel goed afscheid nemen? 

Heftig en fijn

In aflevering 12 van de podcast UMCGesprekken blikt Martin Kruitbosch terug op het overlijden en de orgaandonatie van zijn vrouw Nelleke. Over hoe heftig het was om haar plotseling te verliezen, maar ook over hoe fijn het is om een anonieme kaart te krijgen van een ontvanger van een orgaan.  


 

Moeilijk moment

Orgaandonatiecoördinator Teun Bezema begeleidde het hele proces. In de podcast vertelt hij hoe het is om met nabestaanden het gesprek over orgaandonatie te moeten voeren en hoe verschillend die gesprekken verlopen. Ook vertelt hij hoe het stervensproces gaat bij orgaandonatie en over het moeilijke moment waarop nabestaanden afscheid moeten nemen.