Zo’n 65 patiënten waren afgelopen vrijdag te gast voor een proefdiner in het UMCG. Ze testten vier gerechten en toetjes want het UMCG komt met een nieuw voedingsconcept voor patiënten. Medio maart gaan het Universitair Centrum Psychiatrie en het Centrum voor revalidatie, locatie Beatrixoord, hiermee van start. Andere afdelingen volgen later.
Patiënten testen de gerechten en toetjes van het nieuwe voedingsconcept.

Als rond 17.00 uur de deuren van het gelegenheidsrestaurant in het UMCG open gaan en de eerste gasten binnenstromen, hebben de collega’s in de keuken er al een halve werkdag op zitten. Omdat alles tot in de puntjes is voorbereid, heerst er een serene rust. Terwijl de gerechten in de oven staan, wordt de planning nog één keer gecheckt. Welke patiënt heeft ook alweer welke allergie, hoeveel boontjes zijn er nodig, hoe groot zijn de porties? ‘Straks komt de grootste uitdaging’, vertelt één van de koks. ‘Alle gerechten moeten op tijd de keuken uit, mensen moeten niet te lang hoeven wachten.’

In de keuken treffen de koks de laatste voorbereidingen.


Maaltijden die passen bij jouw dieet en voorkeur

Ondertussen heet directeur Bouw en Facilitair a.i. Jan Potkamp de gasten welkom en licht het nieuwe voedingsconcept toe. Patiënten kunnen straks zelf in de loop van de dag hun maaltijd uitkiezen op een tablet bij het bed. De menukeuze is achter de schermen gekoppeld aan het Elektronisch Patiënt Dossier (EPD). Hierdoor krijgt de patiënt alleen maaltijden aangeboden die passen bij zijn dieet en voedingsvoorkeur. Iemand die vegetarisch wil eten krijgt bijvoorbeeld geen vlees aangeboden.

Minder verspilling

Waar patiënten nu nog een dag van tevoren moeten aangeven wat ze willen eten, kan dat straks anderhalf uur voordat ze gaan eten. ‘We verwachten dat we hierdoor veel minder eten hoeven weg te gooien’, vertelt Potkamp. ‘Nu komen maaltijden regelmatig terug omdat patiënten al naar huis zijn, omdat ze nuchter moeten zijn voor een operatie of omdat ze zich na een operatie nog te ziek voelen om te eten.’

Gevarieerd aanbod

Waar nu al het eten in een centrale keuken wordt bereid, zijn er straks kleinere, decentrale keukens dichter bij de afdeling. Daar worden de maaltijden korter van te voren bereid waardoor het eten dus verser en krokanter is. En om  te testen hoe dat smaakt, is er vandaag dus een proeverij.

Uit de keuken komen de eerste gerechten. Surinaamse pastei, Indiase curry met rijst, zalm met  aardappelpartjes en boontjes en een maaltijdsalade. Ook dat is straks nieuw: een gevarieerder aanbod met iedere dag een internationaal gerecht en vegetarische opties. En, niet onbelangrijk: naasten van patiënten kunnen ook mee-eten.

Eten als lichtpuntje

Aan tafel vertelt Kees hoe hij het eten in het ziekenhuis vroeger ervaarde. ‘Ik kan me nog herinneren dat ik werd opgenomen en gelijk moest vertellen wat ik de volgende dag wilde eten. Dat is niet handig. En toen ik de volgende dag mijn eten kreeg, kon ik dat helemaal niet eten omdat ik naar de hartkatheterisatie moest. Ze deden hun best en het smaakte over het algemeen wel redelijk, maar ik kreeg er wel een beetje een gaarkeukenidee bij.’

En dat terwijl eten een goede afleiding kan zijn, vindt Kees. ‘Als je in het ziekenhuis ligt, heb je weinig te doen. Als je je wel goed voelt, is eten een gezellig moment, een lichtpuntje. Als je het goed doet, is dat heel waardevol voor patiënten.’

De gasten beoordelen het eten. Hoe ruikt het? Hoe ziet het eruit? Hoe smaakt het?


Lekker!

Aan iedere tafel worden de gerechten zorgvuldig getest. Hoe ruikt het, hoe ziet het eruit, is het warm genoeg en uiteraard: hoe smaakt het? Op een formulier vult iedere gast zijn oordeel in. ‘Lekker’, zo klinkt het aan de meeste tafels. Links en rechts zijn er details die beter kunnen – de boontjes iets meer ‘bite’, fritessaus bij de aardappeltjes ontbreekt – maar over het algemeen is iedereen zeer te spreken over het eten.

‘We zijn ontzettend blij met alle bruikbare tips die we hebben gekregen’, zegt projectleider Anet Huizing. ‘En we zijn natuurlijk trots op de mooie cijfers en beoordelingen die we gekregen hebben. Een geweldig compliment voor alle betrokken collega’s, van de keuken tot de banqueting. We hebben uiteraard verbeterpunten opgemerkt, maar overall verliep de avond gesmeerd.’

Toetje

Wat ook erg in de smaak viel, was het toetje. Drie varianten van skyr, geserveerd in een leuk glaasje: aan tafel worden de gasten gelijk blij van de presentatie. ‘Kijk, zo wil je toch dat een toetje eruit ziet’, aldus een enthousiaste Kees. ‘Als je ziek bent, wil je een toetje waar je van gaat glimlachen én dat lekker smaakt.’

Het toetje: drie varianten van skyr.

 

De patiënten die het eten testten, zijn lid van het Patiëntenpanel UMCG. Ben je (ex)patiënt, naaste van een patiënt of voel je je om een andere reden betrokken bij het UMCG en denk je graag mee om onze patiëntenzorg, ons onderwijs en onderzoek te verbeteren? Word dan ook lid van het Patiëntenpanel UMCG.

Ondertussen in het UMCG

Ondertussen in het UMCG

Het UMCG is niet alleen maar een universitair medisch centrum. In de rubriek Ondertussen in het UMCG zie je elke acht weken dat er in deze ‘stad in de stad’ zoveel meer gebeurt dan je op het eerste oog denkt.