U kunt hier uw voorkeuren instellen voor cookies voor sociale media en doelgerichte reclame. We plaatsen altijd functionele cookies en analytische cookies. Functionele cookies zijn nodig om de site goed te laten werken. Met analytische cookies verzamelen we anonieme gegevens over het gebruik van onze site. Met die gegevens kunnen we de site verder verbeteren zodat u makkelijker kunt vinden wat u zoekt.
‘Eigenlijk boeren we nu zoals mijn opa het vroeger deed’
Door: Lex Kloosterman, Eline van der Meulen, Nienke Eilander
Leestijd: 3 min.
Een deel van de aardappelen en groenten van het UMCG is tegenwoordig biologisch. Ze komen uit het Friese Engwierum, van boerderij Botmas. Een boerderij met een bijzonder verhaal.
Verhaal van boerderij Botmas
Play video
Video
Om deze content te kunnen zien dient u de social media cookies te accepteren
Video bekijkenScannen
Tot een paar jaar geleden was Folkert Botma actief in de Amsterdamse vastgoedwereld. Het paste niet bij hem. Hij wilde iets bijdragen aan de uitdagingen waar zijn generatie voor staat: het klimaat, voldoende voedsel, gezond oud worden. Het boerenbloed, dat zat al wel in de familie. Zijn oom was boer, net als zijn opa en de drie generaties daarvoor.
Hippievibes in Australië
Lang verhaal kort: Folkert besloot het roer om te gooien. Hij pakte zijn biezen en liep stage bij boerderijen over de hele wereld. Om dichter bij zichzelf te komen, te ontdekken waar zijn passie ligt. En om erachter te komen hoe hij wil boeren. Folkert vertelt er vol enthousiasme over. Hoe hij in Australië in een soort boerenhippiecommune terecht kwam. En hoe hij daar tot belangrijke inzichten kwam. Dat het belangrijk is om contact te hebben met de natuur. Met je blote voeten door de akkers lopen. Yoga, meditatie. ‘Ik had de hippievibes goed te pakken’, vertelt hij lachend. ‘Maar je voelt dat het goed voor je is.’ Folkert vertelt over het microbioom, hoe het geheel van micro-organismen in je maagdarmstelsel van invloed is op je gezondheid en hoe je dat kunt beïnvloeden met gezonde voeding. ‘Overal ter wereld waar mensen gezond oud worden, zie je dat ze gevarieerd eten en mede daardoor een gezond microbioom hebben.’
Zeeklei vol mineralen
Samen met verschillende organisaties werkt Botmas mee aan wetenschappelijke onderzoeken naar het microbioom en het belang van gezonde voeding. Want dat is waar Folkert voor staat, met Botmas. Gezonde voeding van gezonde grond. Zijn land ligt dicht bij de Waddenzee, de kleigrond zit vol mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Om de grond niet uit te putten, doet Botmas aan regeneratieve landbouw, gericht op het verbeteren van de bodemkwaliteit.
Enthousiast vertelt hij over zijn manier van boeren, waarbij strokenteelt centraal staat: meerdere stroken met verschillende gewassen naast elkaar. En met groenstroken voor stikstofvastlegging en biodiversiteit. ‘Deze manier van verbouwen is goed voor de grond én voor de gewassen’, legt Folkert uit. ‘Met verschillende soorten gewassen is er meer leven in de bodem, wordt de grond veel diverser en put je het land niet uit. En verschillende gewassen naast elkaar kunnen elkaar helpen. Zo zijn bonen stikstofbindende planten. Die zet je het beste naast kool, dat juist veel stikstof vraagt.’
Boeren zoals vroeger
Het is eigenlijk de manier van boeren van zijn opa en de generaties ervoor, zegt Folkert. Van de tijd dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen waren. ‘Ook toen deed je eerst de uien en daarna de wortelen, omdat de geur van uien blijft hangen en de wortelvlieg daar niet van houdt.’ De kunst is om deze manier van boeren weer rendabel te maken. Bij Botmas willen ze waarmaken dat dat kan.
De zorg als klant
Voor het UMCG is het belangrijk dat de verse voeding die het gebruikt regionaal verbouwd of verwerkt is, of een duurzaamheidskeurmerk heeft. Botmas past uitstekend in dat plaatje. En vice versa. Want Botmas heeft voornamelijk zorginstellingen in het Noorden als klant. Toeval? Nee, zegt Folkert. ‘Wij willen heel graag een partner van zorginstellingen zijn, omdat we geloven dat gezond eten bijdraagt aan gezond worden én blijven.’
Binnen twee dagen op het bord
Binnen twee dagen op het bord
Hoe verser de groente, hoe beter, gezonder én natuurlijk lekkerder. Waar groenten in de supermarkt vaak lang onderweg zijn geweest, liggen de aardappelen en groenten van Botmas razendsnel in het UMCG. Na het oogsten, wassen en snijden moet je groenten zo snel mogelijk eten, zegt Folkert. ‘Wij zorgen ervoor dat de groenten twee dagen na het oogsten bij de medewerkers en patiënten van het UMCG op het bord ligt.’