Behandeling met protonentherapie van start

Muren van ruim vier meter dik, een dak van drie meter dik en 158 heipalen om al die tonnen beton te tillen; de bouw van het protonencentrum van het UMCG had heel wat voeten in aarde. En over die aarde gesproken: die wil nog wel eens beven in Groningen, en ook daar is rekening mee gehouden bij de bouw van het centrum.
Video bekijken Scannen

Nu de bouw zo goed als af is, kunnen de deuren open: in januari wordt de eerste patiënt behandeld met protonentherapie. Het UMCG is het eerste centrum in Nederland dat patiënten gaat behandelen met deze nieuwe vorm van bestraling. Jaarlijks zullen er in het UMCG 600 patiënten worden behandeld met protonentherapie.

Behandeling voor kinderen

Bestraling met protonen is nauwkeuriger dan de huidige bestraling met fotonen. Radiotherapeuten kunnen heel precies bepalen waar de protonen energie moeten afgeven, en kunnen er zo voor zorgen dat er minder gezond weefsel wordt bestraald.

Hoe minder straling gezond weefsel te verduren krijgt, hoe kleiner de kans op schade, bijwerkingen en complicaties van de behandeling. Hierdoor is behandeling met protonen heel geschikt voor kinderen met kanker. Kinderen zijn gevoeliger voor de gevolgen van bestraling dan volwassenen, omdat ze nog in de groei zijn.

Het UMCG gaat, als het enige centrum in Nederland, kinderen met kanker behandelen met protonentherapie, in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum.

Minder schade aan hart en longen

Ook bij volwassenen met hoofdhals-, slokdarm-, long- en borstkanker kan protonentherapie worden ingezet, omdat belangrijke organen zoals het hart en de longen hiermee minder schade zullen oplopen.

"Patiënten met hoofdhalskanker kunnen door de huidige bestraling een extreem droge mond en problemen met slikken krijgen. Voor patiënten met kanker in de longen, slokdarm of borst stijgt de kans op longschade en hartproblemen", legt hoogleraar radiotherapie Hans Langendijk uit. "Wanneer je patiënten met protonen behandelt, daalt de kans op deze bijwerkingen aanzienlijk."

Onderzoek naar effectiviteit

De voordelen van protonentherapie zijn niet voor iedereen hetzelfde. Daarom worden patiënten zorgvuldig geselecteerd op basis van voorspellende modellen.

Afgelopen zomer kreeg het UMCG en MAASTRO Clinic (het radiotherapiecentrum van Maastricht UMC+, dat ook een protonencentrum bouwt) ruim 1,5 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Hiermee gaan zij samen met HollandPTC in Delft (het protonencentrum in aanbouw van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum), het NKI/Antonie van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum een onderzoeksinfrastructuur opzetten voor protonentherapie.

Gezamenlijk gaan de centra onderzoek doen naar de effectiviteit en meerwaarde van deze protonentherapie, om zo in de toekomst nog beter te kunnen bepalen welke patiënten het meeste voordeel hebben van een behandeling met protonen.