Koningin Máxima heeft dinsdag 19 juni een werkbezoek gebracht aan het UMCG Protonentherapiecentrum. Het protonentherapiecentrum werd op 8 juni jongstleden officieel geopend door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport.
Video bekijken Scannen

Bruno Bruins verving Koningin Máxima, die de opening moest afzeggen in verband met het overlijden van haar zus Inés Zorreguieta. Koningin Máxima gaf aan dat ze blij was om vandaag een bezoek aan het protonentherapiecentrum te brengen, omdat het zo veel betekent voor mensen met kanker. ‘Mensen die ziek zijn, maar met hoop op genezing’.

Máxima in gesprek met patiënten en medewerkers

Tijdens het werkbezoek kreeg Koningin Máxima een rondleiding in het centrum, waar patiënten met kanker worden behandeld met protonentherapie. Hierna sprak zij met patiënten en medewerkers, waaronder een kinderbehandelteam bestaande uit een radiotherapeut-oncoloog, een kinderarts, een radiotherapeutisch laborant, een anesthesioloog en een casemanager.

Bijzonder dat ze hier is

“Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van Koningin Máxima en vinden het heel bijzonder dat zij - in deze voor haar verdrietige tijd - het belangrijk vindt om hier te zijn”, zegt Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.

Samenwerking met Prinses Máxima Centrum

Het UMCG Protonentherapiecentrum is het eerste centrum in Nederland dat sinds januari van dit jaar protonentherapie aanbiedt aan patiënten, en het enige centrum dat kinderen met protonentherapie mag behandelen. De behandeling van kinderen gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Naast Groningen, zijn ook protonencentra in ontwikkeling in Delft en Maastricht en mogelijk op termijn ook in Amsterdam.

Wat is protonentherapie?

Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels en het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn, afneemt. Vooral kinderen hebben voordeel bij deze therapie omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen hierdoor extra gevoelig zijn voor straling. Maar ook andere patiënten kunnen baat hebben bij deze behandeling, zoals patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Het UMCG verwacht jaarlijks 600 patiënten te behandelen met protonentherapie.