​​Vijf UMCG-onderzoekers krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Veni-subsidies zijn bestemd voor pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek. De subsidie van maximaal 250.000 euro biedt hen de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

De vernieuwingsimpuls Veni maakt samen met Vidi (voor ervaren postdocs) en Vici (voor senior-onderzoekers) onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Hiermee stimuleert NWO nieuwsgierigheid gedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.​

Het gaat om de volgende vijf onderzoekers en hun onderzoeken.​

Genetische opvoeding – hoe genen van ouders via de omgeving het risico op depressie in hun kinderen beïnvloeden 

Hanna van Loo - UMCG - Universitair Centrum Psychiatrie
Depressie wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Dit komt deels door genen die kinderen krijgen van hun ouders. Maar genen van ouders kunnen ook indirect – via "genetische opvoeding" – het risico op depressie in hun kinderen beïnvloeden. Dit onderzoek gebruikt nieuwe methoden in de genetica om dit mechanisme te onderzoeken. 

​​​Diagnostische testen: vertaalslag van ziekenhuis naar huisartsenpraktijk 

Gea Holtman, UMC​​​G - Afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde ​
​Testen kunnen de huisartsen helpen bij hun besluitvorming. Om te bepalen of testen waardevol zijn is onderzoek nodig. Dit onderzoek duurt lang en is vaak alleen in het ziekenhuis uitgevoerd. De onderzoekers gaan een nieuwe methode ontwikkelen om sneller te bepalen of testen waardevol kunnen zijn in de huisartsenpraktijk.

Opknappen van vette donorlevers om meer organen geschikt te maken voor transplantatie

Vincent​ de Meijer, UMCG - Afdeling Chirurgie​​
Door de toenemende zwaarlijvigheid bevatten donorlevers vaak te veel vet, waardoor het merendeel ongeschikt is voor transplantatie. In dit project wordt hyperthermie toegepast tijdens machineperfusie van geïsoleerde levers om de stofwisseling te stimuleren en reperfusieschade te verminderen. Het doel is om hiermee het aantal geschikte donorlevers voor transplantatie te vergroten.

Op het onverwachte voorbereid door diversiteit?

Monique van der Wijst, UMCG – Afdeling Genetica​
Gedurende veroudering gaan bepaalde cellen meer en andere juist minder op elkaar lijken. De gevolgen hiervan zijn onduidelijk. Worden cellen voorbereid op het onverwachte, of verhindert het juist een efficiënte samenwerking? De onderzoeker gaat de gevolgen van deze veranderingen bepalen op de immuunfunctie gedurende veroudering.

Wat zorgt ervoor dat het cardiometabool syndroom zich verschillend presenteert in mannen versus vrouwen?

Daria Zhernakova, UMCG - Afdeling Genetica​
​Cardiometabole ziekten vormen wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak, maar we weten nog niet waarom ze zo verschillend zijn bij mannen en vrouwen. Dit project heeft als doel de genetische, omgevings- en moleculaire factoren die ten grond liggen aan dit sekseverschil te identificeren, en op basis daarvan een sekse specifieke risico inschatting te maken.​