Vier jonge wetenschapstalenten naar buitenlandse onderzoeksinstellingen met Rubiconbeurs

Vier onlangs gepromoveerde UMCG-onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het gaat om Wouter Huiting, Ayegül Erdem, Anne-Grete Märtson en Emma Gerrits. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor het onderzoek.

Meer over de vier onderzoeken

Ontcijferen van de metabole communicatie in de leukemie micro-omgeving

Dr. A Erdem, -> België-> de Duve Institute, UCLouvain ->24 maanden

Het blijft onduidelijk hoe verschillende kankersubtypes metabool interageren met hun micro-omgeving. Door de invloed van cellen uit de beenmerg micro omgeving op het metabole profiel van verschillende leukemiesubtypes te karakteriseren, zal de onderzoeker interacties identificeren waarop therapeutisch kan ingegrepen worden, met als doel adaptieve, gepersonaliseerde kankerbehandelingen te ontwikkelen.

Spatiele reconstructie van de neurovasculatuur in amyotrofische laterale sclerose en frontotemporale dementie

Dr. E. Gerrits, -> Zweden -> Karolinska Insitutet ->  24 maanden

De onderzoekers gaan een moleculaire atlas maken van hersen- en ruggenmerg weefsels van patiënten met amyotrofische laterale sclerose en fronto-temporale dementia. Deze resultaten vormen de basis voor een nieuwe CZS-ziekten atlas van het Human Protein Atlas project.

De geheimen van functionele eiwitklontering blootgelegd

Dr. W. Huiting, -> Verenigde Staten -> Stanford University -> 24 maanden

Eiwitklontering is gelinkt aan veroudering en neurodegeneratie en wordt vaak gezien als problematisch. Recent onderzoek heeft echter laten zien dat eiwitklontering ook belangrijke functies kan hebben bij normale celprocessen. De onderzoeker gaat analyseren hoe functionele eiwitklontering precies werkt, hoe het gereguleerd wordt en wat het onderscheid is met schadelijke eiwitklontering. 

Nieuwe methoden om opkomende virussen te bestrijden

Dr. A.G. Märtson, -> Verenigd Koninkrijk -> University of Liverpool, Department of Pharmacology and Therapeutics -> 24 maanden

Virussen met pandemisch potentieel duiken voortdurend op. Dit project zal cytomegalovirus en een nieuwe laboratoriummethode gebruiken om het ontstaan van resistentie en virale doding te onderzoeken. Dit zal nieuwe doseringsregimes opleveren voor behandeling van cytomegalovirus en worden gebruikt om ontwikkeling van geneesmiddelen voor opkomende virussen te versnellen.