Zieke kraamvrouwen en zieke zuigelingen samen verpleegd

Zieke baby’s kunnen tegenwoordig in het UMCG bij hun moeder op de kraamafdeling worden verpleegd. Daarmee gaat de wens van vele kraamvrouwen in vervulling.

Vrouwen die na hun bevalling medische zorg nodig hebben worden opgenomen op de kraamafdeling. Hun baby mag dan in een wiegje naast het bed van de moeder staan. Maar als de baby zelf ook medische zorg nodig heeft, moest de baby tot voor kort opgenomen worden op de kinderafdeling. Het was naar voor de kersverse moeders, maar het was ook de gynaecologen, kinderartsen, verlos-  en verpleegkundigen van het UMCG een doorn in het oog. Dat moest anders, en het kán nu ook anders. Sinds een paar maanden kunnen zieke zuigelingen in het UMCG bij hun moeder op de kraamafdeling verpleegd worden. De kinderartsen komen voor de behandeling van de pasgeborenen naar de kraamafdeling toe. Gemiddeld liggen er elke dag drie zieke zuigelingen bij hun moeder op kraamafdeling K3.

Het samen verplegen van moeder en kind is niet alleen erg goed voor de binding tussen moeder en kind, maar biedt nog meer voordelen. Het maakt het geven van borstvoeding een stuk gemakkelijker en moeder (en vader) kunnen zelf hun kind verzorgen, eventueel met ondersteuning. 

Moeders met zieke zuigelingen kunnen zo'n acht tot tien dagen verblijven op de kraamafdeling. Veelal kunnen de kinderen daarna samen met hun moeder naar huis. Vaders mogen altijd blijven slapen (ook als het geen zieke zuigeling betreft overigens). Het UMCG heeft de verandering enkele maanden geleden ingevoerd en alle betrokkenen zijn erg enthousiast.