Voor 23ste keer ISCOMS voor (inter)nationale studenten in UMCG

​Ruim 650 biomedische studenten uit 65 verschillende landen komen naar Groningen voor het International Student Congress of (bio)Medical Sciences (ISCOMS). Dit jaar zal onder andere Nobelprijswinnaar Prof. dr. Stefan Hell aanwezig zijn als keynote-speaker. ISCOMS vindt dit jaar plaats van 7 t/m 9 juni in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

ISCOMS wordt voor de 23ste keer georganiseerd en staat bekend als een van de meest vooraanstaande biomedische studentencongressen in de wereld. Medische- en biomedische studenten uit de hele wereld presenteren hun onderzoek; voor hen biedt ISCOMS vaak een eerste podium in een wetenschappelijke carrière.

Bekende sprekers tijdens het congres zijn de internationale toponderzoekers Prof. dr. Stefan Hell van het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen (Duitsland), Prof. Dr. Cisca Wijmenga (UMCG) en dr. Maura Arsiero (Second Sight Medical Products, (Zwitserland). Dit jaar zal professor Hell, Nobelprijswinnaar voor de chemie in 2014, een lezing geven over zijn baanbrekende onderzoek naar de ontwikkeling van de fluorescentiemicroscopie beneden de diffractielimiet. Hij wist als eerste de barrière te doorbreken die lang de mogelijkheden van lichtmicroscopie beperkte. Daarnaast komt professor Cisca Wijmenga spreken over haar onderzoek naar de genetica achter coeliakie waarmee zij de Spinozaprijs won in 2015. Ook komt dr. Maura Arsiero spreken. Zij is werkzaam bij het bedrijf Second Sight en gaat een lezing geven over het retina implantaat, waardoor mensen met een zeldzame oogaandoening meer zelfstandigheid kunnen verkrijgen.

Daarnaast is er voor de deelnemers van ISCOMS een interactieve operatie die te volgen is vanuit de collegezaal. Tijdens de interactieve operatie wordt een kaakmaligniteit verwijderd en door middel van 3D printen wordt de kaak weer gereconstrueerd met het kuitbeen.  De artsen zullen tijdens het congres deze operatie toelichten en vragen vanuit het publiek beantwoorden.

Het ISCOMS biedt studenten uit de hele wereld een platform om hun onderzoek te presenteren aan een groot en internationaal publiek. Daarnaast zijn er tal van workshops op ieder biomedisch vlak.  Verder is er een royaal en uitgebreid sociaal programma.

Meer informatie is te vinden op www.iscoms.com.