Vijf vragen aan UMCG’er Marco Blanker, de arts van Maarten van der Weijden

Marco Blanker was de arts die vorig jaar besloot dat Maarten van der Weijden zijn Elfstedenzwemtocht moest staken. Niet alleen Maarten doet vandaag een nieuwe poging, Marco ook. "Met vertrouwen in een goede afloop, want we hebben geleerd van de vorige keer." Blanker is huisarts-onderzoeker in het UMCG en heeft een praktijk in Zwolle. De komende drie dagen is hij begeleidend arts van Maarten van der Weijden.

Hoe ben jij in het team van Maarten terechtgekomen?

"We kennen elkaar van een twitterdiscussie over vecht-terminologie bij kanker waarin we het roerend met elkaar eens waren. We gingen elkaar volgen en Maarten vroeg me of ik wel eens wat voor goede doelen deed. Van het een kwam het ander. Ik ben natuurlijk geen sportarts, maar heb tijdens de tocht nauw contact met sportartsen en andere specialisten die ik mag consulteren wanneer nodig."

Hoe kun je eigenlijk als arts een zwemmende man onderzoeken?

"Door goed te kijken. Vorig jaar lukte het Maarten niet om voldoende te eten en te drinken, een deel gleed langs zijn wangen het water in. Achteraf was dat een belangrijk voorteken van oververmoeidheid. Nu letten we goed op of alles er daadwerkelijk ín gaat. Als zijn temperatuur gaat schommelen of als we signalen van oververmoeidheid zien, leggen we hem op het vlot. Daar kan ik met één druppel bloed in een klein apparaatje zijn nierfunctie, HB en elektrolyten bepalen."

Waarom zou zo'n bovenmenselijke inspanning nu wél lukken?

"Omdat we lessen hebben getrokken uit vorig jaar. Maarten moet dus véél meer eten. We denken dat hij vorig jaar zo'n 30.000 calorieën verbruikte en maar 12.000 binnenkreeg. Hij gaat dus nu iedere 20 minuten eten en krijgt 4 keer per dag een warme maaltijd. Ook hebben we meer rust ingebouwd. En hij zwemt minder uren in het donker."

Dus hij gaat het halen?

"Als ik daar geen vertrouwen in had, zou ik het hem hebben afgeraden. Er kan natuurlijk iets onverwachts gebeuren, zoals gewond raken in het water, maar als alles volgens plan verloopt, dan denk ik dat het gaat lukken."

Wat drijft jou eigenlijk om dit te doen?

"Ik doe dit voor Maarten, en voor zijn Foundation. Er is veel geld nodig voor goed kankeronderzoek. Heel goed dat hij zowel fundamenteel onderzoek financiert als klinisch toegepast onderzoek. En heel goed dat hij daarbij de mening van patiënten meeneemt. Vinden zíj dit onderzoek ook relevant? Hopelijk zwemt Maarten ook dit jaar weer veel geld bijeen."