UMCG tekent samenwerkingsovereenkomst voor opzet stamcelinstituut in Rusland in bijzijn Poetin

In het bijzijn van president Vladimir Poetin van de Russische Federatie en premier Mark Rutte heeft UMCG-bestuurder en decaan Folkert Kuipers een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het opzetten van een stamcelonderzoeksinstituut in Skolkovo, Rusland. Namens de Russische samenwerkingspartners Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech) en het Vavilov Institute of General Genetics tekenden respectievelijk president Edward Crawley en directeur Nikolai Yankovsky de overeenkomst. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst was een van de onderdelen van het bezoek van Poetin aan Nederland op 8 april ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Het Skoltech Center for Stem Cell Research is het eerste Center for Research Education and Innovation dat gevestigd zal worden in Skoltech, nabij Moskou, in Skolkovo. Rusland bouwt het Skolkovo Innovation Center als een innovatief ecosysteem om onderzoek en innovatie te stimuleren. Hier gaan toponderzoekers, ondernemers en investeerders in 15 onderzoekscentra samenwerken op het terrein van IT, energie, ruimtevaart, biomedische wetenschap en nucleaire technologie.

In het nieuwe stamcelonderzoeksinstituut gaan onderzoekers van het UMCG en ERIBA, het Hubrecht Instituut en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) samenwerken om de fundamentele kennis van stamcellen te vergroten en de stamcelwetenschap in Rusland vooruit te helpen. Zij zullen onder meer Russische en internationale biologie- en informaticastudenten en pas gepromoveerde junioronderzoekers gaan trainen. Naar verwachting zullen de eerste studenten en postdocs in september van dit jaar getraind worden in de laboratoria van de wetenschappers van de samenwerkende instituten. Daarna zullen zij onderzoek in Skolkovo gaan doen.

Het onderzoek is onder meer gericht op het identificeren en isoleren van volwassen stamcellen uit weefsel en organen, het produceren van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS-cellen) en differentiëren van die cellen in volwassen stamcellen voor het ontwikkelen van geneesmiddelen en nieuwe therapieën. Door het ontwikkelen van stamcelmodellen voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, kanker en auto-immuunziekten zullen uiteindelijk nieuwe stamceltherapieën en geneesmiddelen beschikbaar komen voor patiënten.