UMCG reikt vier Innovatieprijzen en Mandema-stipendium uit

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG op dinsdag 10 januari 2023 werden meerdere innovatieve en ambitieuze UMCG’ers in het zonnetje gezet.

Smaakvolle voeding voor iedere patiënt, onderzoek naar leukemiecellen om te kijken welke behandeling het beste aanslaat, efficiënter medicijngebruik en een nieuwe leerlijn voor verpleegkundigen: dat zijn de onderwerpen waarmee verschillende UMCG’ers dit jaar een Innovatieprijs wonnen.

Met de jaarlijkse Innovatieprijzen stimuleert het UMCG vernieuwende ideeën van medewerkers. Uit maar liefst vijftig inzendingen koos een jury vier prijswinnaars uit: op het gebied van Zorg, Onderzoek, Onderwijs & Opleiden en Duurzaamheid. Zij ontvangen ieder 50.000 euro om hun innovatie te realiseren. Ook worden de winnende projecten bij de uitvoering hiervan ondersteund door het Innovatiecentrum van het UMCG. 

 • Smaakvolle voeding 
  Veel patiënten hebben smaakproblemen. Dat komt bijvoorbeeld door chemotherapie of radiotherapie, maar ook door infecties, veroudering of bepaalde medicijnen. Met smaaksturing willen Madieke Douma (diëtist medische oncologie en hematologie) en haar team de smaakbeleving en kwaliteit van leven van patiënten met een smaakstoornis verbeteren. ‘Eerst doen we een smaaktest en bepalen we welke smaken een patiënt lekker en vies vindt. Daarna stellen we een smaakpaspoort op waarmee onze voedingsdeskundigen en diëtisten gericht smaakvolle voedingsproducten kunnen adviseren.’ 

 • Onderzoek naar leukemiecellen 
  Leukemiecellen zijn allemaal anders en reageren dus ook anders op behandelingen. In het innovatieproject ‘Battle of clones: immune control over clonal dynamics in leukemia’ kijken hoogleraar experimentele hematologie Jan Jacob Schuringa en zijn team hoe de celsamenstelling er bij een leukemiepatiënt uitziet. Bij het karakteriseren van deze leukemiecellen worden de nieuwste technieken gebruikt met als doel medicijnen aan te passen en behandelingen te verbeteren. 

 • Efficiënter medicijngebruik
  Patiënten die in het UMCG worden opgenomen krijgen hun medicatie vanuit de ziekenhuisapotheek. De hoeveelheid wordt zoveel mogelijk afgestemd op de gemiddelde ligduur, maar dit lukt niet altijd. Dit zorgt ervoor dat er soms medicatie wordt weggegooid, omdat verwerken duurder is dan weggooien. Esther Flikkema en Anneke Bouma van de afdeling Longziekten krijgen de innovatieprijs Duurzaamheid om medicatieverspilling op de afdeling tegen te gaan door de medicatie die patiënten thuis gebruiken door te gebruiken als zij in het ziekenhuis worden opgenomen. 

 • Nieuwe leerlijn voor verpleegkundigen
  Om te kunnen onderzoeken hoe gegeven zorg beter kan, gaat verpleegkundige Jeanine von Hebel een Evidence Based Practice (EBP) leerlijn voor verpleegkundigen ontwikkelen. Dat is een instrument waarmee je in een aantal stappen een situatie uit de praktijk op zorgvuldige manier kunt evalueren. ‘Er is veel vraag naar deze manier van werken’, weet Von Hebel. ‘Met een EBP-leerlijn krijgen verpleegkundigen handvatten om de juiste vragen te stellen en de vertaalslag naar praktische oplossingen te maken.’ 

Bekijk in deze video hoe we de verschillende winnaars verrasten met het mooie nieuws.

Oorzaken ijzertekort bij patiënten met hartfalen 

Naast de Innovatieprijzen kreeg arts-onderzoeker Niels Grote Beverborg een Mandema-stipendium uitgereikt voor zijn onderzoek naar de oorzaken van ijzertekort bij patiënten met hartfalen. Het Mandema-stipendium is een persoonsgebonden beurs van 90.000 euro en is bedoeld voor jonge, recent-gepromoveerde arts-onderzoekers die hun opleiding tot medisch specialist willen combineren met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Grote Beverborg wil de oorzaken van het ijzertekort identificeren om deze vervolgens ook te kunnen behandelen.

In deze video vertelt Grote Beverborg meer over zijn onderzoek en hoe dit patiënten gaat helpen.