UMCG reikt Mandema-stipendium 2009 uit aan talentvolle arts-onderzoeker

Het UMCG heeft het Mandema-stipendium 2010, ter waarde van 100.000 euro, toegekend aan mevrouw dr. Titia Lely, arts in opleiding tot gynaecoloog. Deze persoonsgebonden beurs biedt jonge talentvolle arts-onderzoekers financiële ondersteuning om hun opleiding tot medisch specialist te kunnen combineren met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Lely ontving de beurs uit handen van Folkert Kuipers, decaan en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG op 5 januari.

Titia Lely gaat werken aan nieuwe mogelijkheden voor behandeling van pre-ecclampsie, een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Zij promoveerde in 2007 en verrichtte haar promotieonderzoek binnen het UMCG MD/PhD-traject (een traject waarbij de studie geneeskunde en een promotietraject worden gecombineerd) binnen de Groningen Graduate School Medical Sciences.

Hindernis

Een universitair medisch centrum als het UMCG heeft behoefte aan artsen die onderzoekservaring hebben, breed georiënteerd en gepromoveerd zijn en bovendien uitstekend medicus zijn. Daarvoor is een lang opleidingstraject nodig van vaak meer dan zes jaar. Voor getalenteerde arts-onderzoekers die tijdens hun studie of vlak daarna hun proefschrift hebben afgerond en een academische carrière ambiëren, is de opleiding tot medisch specialist vaak een hindernis. Immers, gedurende de opleiding is er nauwelijks ruimte voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Talent behouden

Om het enthousiasme voor het onderzoek tijdens de opleiding vast te houden en om deze talenten te behouden voor een toekomstige academische positie, ontwikkelde het UMCG het Mandema-stipendium. Behalve een persoongebonden geldbedrag van minimaal 60.000 euro, bestaat de ondersteuning ook uit begeleiding door een mentor en de opleider tijdens het traject. Het stipendium is in 2008 ingesteld en wordt jaarlijks aan maximaal drie kandidaten uitgereikt.

Mandema

Het Mandema-stipendium is vernoemd naar prof.dr. Enno Mandema (1921), sinds 1986 emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde in het UMCG. Mandema startte zijn studie Geneeskunde in 1939, maar moest deze tijdens de Duitse bezetting onderbreken. Hij werd tewerkgesteld in Duitsland, maar wist na een half jaar terug te keren in Nederland, waar hij onderdook. In deze periode lukte het hem - met behulp van zijn studieboeken - zijn studie te vervolgen en af te studeren in 1948. Hij promoveerde cum laude in 1956 en werd in 1960 benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde. Mandema heeft vele jaren het werk in de kliniek gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau. Hij begeleidde talloze promovendi naar een succesvolle afronding van hun promotietraject. Mandema was een arts-onderzoeker in hart en nieren en een inspirerend voorbeeld voor vele jonge arts-onderzoekers.