UMCG 'prijst’ excellente onderzoekers, opleider en zorgprofessional van het jaar

In het UMCG zijn de jaarlijkse prijzen en beurzen voor excellente onderzoekers en voortreffelijke docent uitgereikt. Voor het eerst werd ook de Zorgprofessional van het Jaarprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor de diegene die zich in 2014 heeft onderscheiden op het gebied van de patiëntenzorg en daarbij de UMCG-visie op het belang van de patiënt als mens in het bijzonder uitdraagt en in de praktijk brengt. De prijzen werden traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

Dr. Dirk Jan Slebos (Longziekten) ontving de Zorgprofessional van het Jaarprijs. Hij heeft een centrum voor interventiebronchoscopie opgezet voor patiënten met ernstig longfalen. Daarbij heeft hij - in samenwerking met de afdeling anesthesiologie - het mogelijk gemaakt om endoscopisch onderzoek onder een voor de patiënt zo comfortabel mogelijke vorm van sedatie (conscious sedation) te laten plaatsvinden. Deze vorm van sedatie wordt nu steeds vaker toegepast bij andere endoscopische technieken. Ook heeft hij een uitvoerig screenings-, begeleidings- en nazorgtraject opgezet dat door patiënten zeer wordt gewaardeerd.

Dr. Lude Franke (Genetica) won de Onderzoeksprijs na een topjaar met inmiddels vaak geciteerde publicaties in onder meer Nature en Nature Genetics. Franke doet onderzoek naar genetische risicofactoren van (immuun)ziekten met behulp van 'big data', enorme hoeveelheden gegevens over genen en genexpressie. Onlangs verwierf hij een prestigieuze ERC Starting Grant en eerder dit jaar ook een NWO Vidi-beurs.

Dr. Jaap de Vries (Chirurgie) is dit jaar winnaar van de UMCG Onderwijs- en Opleidingsprijs. De Vries, chirurg oncoloog en universitair hoofddocent, ontving de prijs voor zijn vele jaren van intensieve betrokkenheid bij de ontwikkeling en het verzorgen van onderwijs in de opeenvolgende curricula C2000, G2010 en G2020. In het bijzonder werd zijn grote rol in de succesvolle ontwikkeling van de Summerschool Oncology genoemd.

De Mandema-stipendia, een persoonsgebonden subsidie waarmee jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers tijdens hun opleiding een eigen onderzoekslijn kunnen opbouwen, gingen naar Tom van Meerten, arts assistent interne geneeskunde, Jelmer Prins, arts assistent obstetrie & gynaecologie, Anton Terwisscha van Scheltinga, ziekenhuisapotheker, en Vladimir Tichelaar, postdoc/onderzoeker hematologie.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00.