UMCG neemt mobiele unit voor IC-patiënten in gebruik

Deze week neemt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in samenwerking met AmbulanceZorg Groningen , een Mobiele Intensive Care Unit (MICU) in gebruik. Dit is een speciaal aangepaste ambulance voor het vervoer van intensive care patiënten tussen de verschillende ziekenhuizen in de regio noordoost Nederland. De MICU zorgt ervoor dat deze patiënten veilig kunnen worden vervoerd en dat de behandeling tijdens het vervoer ook kan doorgaan. De MICU wordt ingezet om de Intensive Care capaciteit in de regio optimaal te benutten.

Bij de MICU-transport wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde brancard (trolley) met specifieke medische apparatuur, medicatie en zuurstof. Deze MICU-trolley kan alleen in de nu ontwikkelde ambulance worden vervoerd. Het MICU-team bestaat uit een IC-arts, een IC-verpleegkundige en een ambulancechauffeur.

Het UMCG is één van de zeven MICU-centra in Nederland. Deze centra zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van het MICU-transport in Nederland. Het MICU-centrum in Groningen is verantwoordelijk voor het transport van IC-patiënten in Groningen, Friesland en Drenthe, met uitzondering van Meppel. De vergunning voor de MICU is in gezamenlijkheid met Isala Klinieken in Zwolle verkregen. De Isala Klinieken is met RAV IJssel-Vecht verantwoordelijk voor de MICU-transport in oost Nederland.

AmbulanceZorg Groningen heeft als regionale vervoerder de vergunning voor het MICU transport aangevraagd. RAV Fryslân en UMCG Ambulancezorg werken in stichtingsverband samen met de RAV Groningen.