UMCG mag nieuwe techniek hartklepvervanging voorlopig blijven uitvoeren

De rechtbank in Groningen heeft vandaag in een kort geding bepaald dat het UMCG een nieuwe techniek voor het vervangen van hartkleppen via onder andere de lies mag blijven uitvoeren tot zes weken na het besluit op het bezwaarschrift dat het UMCG heeft ingediend bij het ministerie van VWS. Dit betekent dat het UMCG deze ingreep, die minder belastend is voor patiënten, naar verwachting tot eind van dit jaar kan blijven uitvoeren.

Patiënten in Noord-Nederland die voor deze ingreep in aanmerking komen, hoeven nu niet 200 kilometer af te reizen naar het dichtstbijzijnde centrum met een vergunning.

UMCG had het kort geding aangespannen omdat zij het niet eens is met het besluit van het ministerie van VWS om het UMCG geen vergunning te verlenen voor de nieuwe techniek. Ook maakte het UMCG bezwaar tegen de korte termijn - 15 augustus - waarop het zou moeten stoppen met het uitvoeren van de nieuwe techniek. Dit zou betekenen dat de patiënten die na deze datum voor deze ingreep ingepland stonden, overgedragen zouden moeten worden aan een van de vijf centra elders in Nederland. Met de uitspraak van de rechter kunnen deze patiënten in het UMCG behandeld blijven worden.

Het UMCG voldoet aan alle kwaliteitseisen voor het verrichten van de nieuwe techniek voor hartklepvervanging en heeft hiermee ruime ervaring opgedaan. Bovendien verricht het UMCG alle vormen van hartchirurgie en is een gespecialiseerd centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

De afgewezen vergunning betreft uitsluitend de nieuwe techniek van hartklepvervanging via onder andere de lies. Het UMCG blijft hartklepvervanging via een openhartoperatie - en alle andere vormen van hartchirurgie - bij patiënten verrichten.