UMCG leidt dietisten in eerste lijn op voor behandeling milde voedselallergie

Steeds meer mensen vermijden voedsel nadat zij een lichte allergische reactie hebben gehad. Het gaat hierbij om een milde voedselallergie: kruisallergie. Omdat er een tekort aan allergologen is, duurt het lang voordat deze patiënten gezien kunnen worden op het allergologie-spreekuur. Daarom is het UMCG gestart met het opleiden van diëtisten in de eerste lijn. De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond.

Patiënten die denken dat ze lijden aan voedselallergie kunnen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts bij de diëtisten terecht. Naast de allergie-diëtisten zijn er ook allergologie-spreekuren in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De nu opgeleide diëtisten zijn werkzaam in de provincie Groningen. Na positieve evaluatie door patiënten zullen ook diëtisten in de provincies Drenthe en Friesland worden opgeleid. Voor meer informatie en contactgegevens van de diëtisten: allergiedietist@umcg.nl.

Kruisallergie

Kruisallergie is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt met bij mensen met hooikoorts. De symptomen zijn redelijk mild en beperken zich tot het gebied van de mond en de keel (jeuk in de mond, gezwollen lippen of dichtzittende keel). Voedselallergie als gevolg van hooikoorts is geen primaire voedselallergie, waarbij je direct allergisch wordt voor voedingsmiddelen en niet via een omweg door het stuifmeel. Bij kruisallergie is het meestal niet nodig om de producten strikt te vermijden. Het is vaak juist beter ze in kleine hoeveelheden of in gekookte vorm te blijven eten vanwege de tolerantie van het afweersysteem.