UMCG doet mee aan Nationale Huidkankerdag

De afdeling Dermatologie van het UMCG zet op zaterdag 17 mei haar deuren open voor het publiek ter gelegenheid van de Nationale Huidkankerdag. Bezoekers kunnen tussen 10 en 13 uur hun huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door dermatologen. Dit geldt exclusief voor bezoekers die zich uiterlijk 7 mei hebben ingeschreven via www.huidkankerdag.nl. Naast een huidcheck krijgen bezoekers ook informatie over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen én zelf kunnen controleren. De Nationale Huidkankerdag vindt voor de tweede maal plaats. Het motto is deze keer: ‘De kans dat ook jij huidkanker krijgt is groter dan je denkt’.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: in tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Kans op huidkanker

Veel Nederlanders hebben een kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Een belangrijke risicogroep wordt gevormd door mensen die vanwege hun beroep vaker worden blootgesteld aan UV-straling. Dit zijn mensen die veel buitenwerk verrichten zoals bouwvakkers en stratenmakers. Ook buitensporters die geen of onvoldoende beschermende kleding dragen, zijn zich vaak onvoldoende bewust van de (extra) risico’s die ze lopen. De laatste groep met een grotere kans op huidkanker zijn senioren. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld geweest aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht toen zij jong waren.

Regelmatig de huid (laten) controleren is belangrijk om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijk, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over veilig zonnen.

De Huidkankerdag is een gezamenlijk initiatief van: Huidfonds, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, LEO Pharma, Roche Nederland en La Roche-Posay.