UMCG doet mee aan groot onderzoek naar tumormarkers in bloed

​Het UMCG doet mee aan een nieuw Europees onderzoeksconsortium dat een studie gaat opzetten om tumormarkers in het bloed vroegtijdig op te sporen.

In dit consortium, CANCER-ID genaamd, doen 33 instellingen mee afkomstig uit 13 landen. Het UMCG is het enige Nederlandse umc dat hierin participeert. Het doel is dat deze vroeg op te sporen biomarkers op een goede manier het effect van behandelingen kunnen aantonen en daarmee de keus voor bepaalde behandelopties kunnen verbeteren.

Het consortium heeft een wetenschappelijk budget van 14,5 miljoen euro door bijdragen van Innovative Medicines Initiative (IMI) en deelnemende industrie. De internationale studie wordt geleid door het UMC Hamburg-Eppendorf en de Universiteit Twente. Het UMCG doet mee vanwege het feit dat hier de technologische mogelijkheden zijn om circulerende tumorcellen te verzamelen. Vanuit het UMCG is hoogleraar longziekten Harry Groen betrokken bij dit onderzoek. Hij is enthousiast en ziet veel mogelijkheden: ‘Door de internationale samenwerking met onderzoekers van verschillende achtergronden kunnen we in dit onderzoek veel bereiken. Deze studie bundelt veel expertise en technologische kennis bundelt. Wij zien hier in het UMCG veel patiënten die aan dit onderzoek kunnen meedoen.’