UMCG biedt wél immunotherapie aan longkankerpatiënten

​Het UMCG biedt immunotherapie aan patiënten met uitgezaaide longkanker. Deze behandeling met Nivolumab is in de afgelopen dagen veel in het nieuws geweest. Van de twaalf aangewezen ziekenhuizen in Nederland, geven er meerdere aan dat ze de behandeling door de extreem hoge kosten die nog niet zijn opgenomen in de vergoedingen voor 2015 dit jaar nog niet kunnen bieden. Ten onrechte werd onder meer in het NOS Journaal gesuggereerd dat ook patiënten van het UMCG deze behandeling niet krijgen.

Het UMCG is het centrum voor longkanker voor Noord-Nederland. Harry Groen, hoogleraar Longoncologie in het UMCG en tevens voorzitter van de landelijke werkgroep longoncologie NVALT: “Wij zien alle patiënten die voor deze behandeling in aanmerking komen. Van de drie subtypen longkanker kunnen we mensen met plaveiselcelcarcinoom deze immunotherapie bieden. Voor de andere twee subtypen zijn we in onderhandeling met de farmaceut. Daarnaast bespreken we met verzekeraars hoe de behandelkosten (die gemaakt worden naast de kosten van het geneesmiddel zelf) verbonden aan de toegenomen aantallen patiënten gedekt worden. Waarschijnlijk kunnen we binnen twee weken starten met de behandeling van patiënten met de andere twee subtypen (non-plaveiselcel- en adenocarcinoom). Het zou heel jammer zijn als er onnodig onrust ontstaat onder onze patiënten. Iedereen in Noord-Nederland moet er op kunnen vertrouwen dat ze voor de behandeling van longkanker in het centrum in hun eigen regio terecht kunnen. Ook voor dit soort nieuwe en dure geneesmiddelen kunnen patiënten bij het UMCG terecht.”


Nivolumab is een nieuwe –dure- behandeling waar patiënten met uitgezaaide longkanker voor in aanmerking komen als de reguliere behandeling met chemotherapie geen soelaas meer biedt. Uit onderzoek blijkt dat 20% goed op de behandeling reageert en een overlevingswinst heeft die kan oplopen tot enkele jaren. Dit resultaat wordt met geen enkele andere behandeling bij deze patiëntengroep behaald. Op dit moment is het nog niet mogelijk door middel van een test te bepalen wie wel of niet zal reageren op de behandeling met Nivolumab. Daar wordt wel veel onderzoek naar verricht.