Toponderzoekers UMCG krijgen miljoenenpremies

Twee topwetenschappers van het UMCG krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Deniz Başkent en Ute Bültmann ontvangen beide een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

De twee onderzoekers van het UMCG die de Vici-beurs ontvangen:

Stem-perceptie en linguïstische inhoud in communicatie

Deniz Başkent, hoogleraar Auditieve perceptie bij de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens Rosalind Franklin Fellow:
“Praten is wat ons mens maakt, maar gehoorschade kan er voor zorgen dat iemand langdurig het vermogen om andere stemmen te horen verliest. Hoewel dit vaak wordt gezien als beperking, gebruiken we in dit project de effecten van gehoorschade om het belang van stemperceptie in spraakcommunicatie te onderzoeken.”

De jeugd van heden vormt de werkers van morgen

Ute Bültmann is hoogleraar Arbeid en Gezondheid, in het bijzonder vanuit een epidemiologisch levensloopperspectief, bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens Rosalind Franklin Fellow:
Jonge werkenden hebben te maken met veranderend werk en een veranderende arbeidsmarkt. Een gezond werkleven is belangrijk voor het individu en de maatschappij. Wij bestuderen de relatie tussen psychische gezondheid en werk vanuit een levensloopperspectief. De resultaten kunnen helpen jongeren te ondersteunen bij het krijgen en behouden van werk.

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. In totaal zijn er 34 Vici’s toegekend. Aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgen nóg twee toponderzoekers een Vici-beurs. Dat zijn Gerrit Poelarends, adjunct-hoogleraar Farmaceutische biotechnologie en Hedderik van Rijn, adjunct hoogleraar Cognitieve wetenschappen en neurowetenschappen.


Bron: nieuwsbericht NWO