Tien keer minder röntgenstraling met nieuw röntgentoestel UMCG

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een röntgentoestel in gebruik genomen, dat speciaal ontworpen is voor het maken van foto’s van de wervelkolom. Dit röntgentoestel biedt bij deze opnamen grote voordelen vergeleken met een conventioneel röntgentoestel. Zo geeft het toestel een tien maal lagere dosis röntgenstraling, een betere beeldkwaliteit en enorme tijdwinst.

Vooral voor kinderen met een afwijking aan de wervelkolom (scoliose) is het toestel een enorme verbetering. Om het resultaat van de behandeling te kunnen volgen, krijgen zij veel röntgenopnamen. Met het nieuwe röntgentoestel wordt de stralingsbelasting voor hen aanzienlijk verminderd.

Het röntgentoestel kan in enkele seconden opnamen maken van twee richtingen van - onder andere - de ruggenwervel bij een staande patiënt. Bovendien kan met de bijbehorende software van de röntgenbeelden een driedimensionaal model weergeven worden, inclusief alle voor de orthopeed relevante berekeningen.

Voordelen

Zowel voor patiënten als voor radiologen biedt het nieuwe toestel voordelen. Patiënten worden blootgesteld aan minder röntgenstraling, de opnamen kosten minder tijd en het onderzoek is patiëntvriendelijker. Ook is het voor de orthopeed mogelijk de gemaakte opnamen aansluitend aan het onderzoek met de patiënt te bespreken. Het nieuwe toestel bespaart veel tijd omdat er direct één totaalbeeld wordt gemaakt in plaats van verschillende deelopnamen die aan elkaar gemonteerd moeten worden.

Toepassing

De aanschaf van het speciale röntgenapparaat is een gezamenlijk initiatief van de afdelingen radiologie en orthopedie van het UMCG. Zij gebruiken het toestel nu vooral voor patiënten met een afwijking aan de wervelkolom, heup (anteversie) of knie. In de toekomst zal dit uitgebreid worden met andere onderzoeken.

Schadelijk

Röntgenstraling is in principe schadelijk voor de gezondheid. Bij te veel straling is er een risico van een verhoogde kans op kanker.Radiologen en radiologisch laboranten zijn gespecialiseerd in het omgaan met röntgenapparatuur en weten hoe een röntgenonderzoek kan worden uitgevoerd met zo min mogelijk stralingsbelasting. In de praktijk blijkt voor de meeste patiënten dat de kans op schadelijke bijwerkingen verwaarloosbaar is door het beperkte aantal röntgenopnamen dat zij in hun leven ondergaan. Daarbij weegt het voordeel van goede diagnostiek ruimschoots op tegen het risico.

Echter, voor scoliosepatiënten kan het aantal röntgenopnamen gedurende hun ziekte flink oplopen en daarmee neemt ook het risico op schadelijke bijwerkingen toe. Het nieuwe toestel met verminderde röntgenbelasting biedt juist voor deze patiënten uitkomst.