Ruim €2 miljoen subsidie voor onderzoek naar verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI

Een consortium van Noord Nederlandse onderzoekers, maatschappelijke partners, bedrijven en burgers en patiënten onder leiding van UMCG onderzoeker Mirjam Plantinga heeft een subsidie van ruim 2 miljoen euro gekregen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. Ze gaan hiermee onderzoek doen naar verantwoorde ontwikkeling en implementatie van artificiële intelligentie (AI). Hierbij zal specifieke aandacht worden besteed aan het perspectief van lage sociaaleconomische status (SES) groepen.

Wereldwijd en ook in Noord Nederland nemen de gezondheidsverschillen tussen hoge en lage SES groepen toe. Deze studie is cruciaal om te zorgen dat de ontwikkeling  van AI die gezondheidskloof niet vergroot, maar juist innovatieve strategieën verkend om de kloof te verkleinen.

Hoogwaardige en betaalbare zorg door gebruik van AI 

Artificiële Intelligentie biedt goede mogelijkheden om bij te dragen aan hoogwaardige en betaalbare zorg. AI is echter voor velen nog iets ongrijpbaars en roept ook nog veel vragen op. Voor verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI, is het cruciaal om de twijfels van eindgebruikers over AI-toepassingen te identificeren en aan te pakken. Bestaande ongelijkheden op gezondheidsgebied kunnen anders juist toenemen met de introductie en het gebruik van innovatieve gezondheidstechnologieën zoals AI. Dit maakt het verkrijgen van inzicht in de behoeften, kennis, (digitale) gezondheidsvaardigheden, attitudes en waarden rond het gebruik van AI bij besluitvorming over gezond leven, werken en ouder worden zo belangrijk. Dit geldt des te sterker voor groepen met een laag sociaaleconomische status. Door onderzoek te doen naar culturele, ethische, juridische, sociaal-politieke en psychologische aspecten van het gebruik van AI en door deze kennis te integreren in een AI hulpmiddel zal een  bijdrage geleverd worden aan verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI in de Noordelijke regio. 

Onderzoeksconsortium 

De subsidie is toegekend aan het onderzoeksconsortium ELSA Noord Nederland (ELSA-NN). ELSA staat voor ethical, legal and societal aspects. Hoofdonderzoeker Mirjam Plantinga van het UMCG over het onderzoek: “Vaak worden zaken vanuit één perspectief bekeken. Maar bij AI-oplossingen zijn de invalshoeken van álle betrokken partijen erg belangrijk om te zorgen dat ze baat hebben bij deze oplossing. In ELSA-NN komt kennis in een breed perspectief samen, vanuit kennisinstellingen, het bedrijfsleven, maatschappelijke partijen en burgers en patiënten. Dit samenkomen van kennis zorgt voor een betere en passendere aanpak en oplossingen.”

ELSA-NN wordt geïntegreerd binnen de AI-hub Noord-Nederland, het Health Technology Research & Innovation Cluster (HTRIC) en het Data Science Center in Health (DASH). Ze bieden een solide basis en infrastructuur voor het ELSA-NN-consortium. ELSA-NN wordt opgezet als een lerend gezondheidssysteem waarin veel aandacht zal zijn voor dialoog, communicatie en educatie.

Het ELSA-NN Consortium bestaat uit: UMCG; DASH, Rijksuniversiteit Groningen, Hanze Hogeschool, Aletta Jacobs School of Public Health, HTRIC, SterkuitArmoede, Zorgbelang Groningen, Zorgbelang Drenthe, Science LinX, Artistic Research Community in the North, Aimed, Gemeente Groningen, ZorgpleinNoord, Personalised & Connected Health (PCH) Ecosystem, Privacy1, 8Dgames, Syntho , Dhealth, Evidencio, Life Cooperative, AI-hub Noord-Nederland, HANNN, University of Oxford, University of Southampton, SPRINT