Subsidie Hersenstichting voor onderzoek naar relatie darmen en hersenen

Een onderzoeksteam onder leiding van UMCG-hoogleraar psychiatrie Iris Sommer krijgt 1 miljoen euro van de Hersenstichting voor onderzoek naar de relatie tussen darmgezondheid en hersenaandoeningen zoals parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis. Het doel is om ziekte-gerelateerde symptomen te verminderen, het ziekteverloop positief te beïnvloeden en de mentale gezondheid te verbeteren. Als het onderzoek slaagt hebben bijna een half miljoen Nederlanders met een hersenaandoening hier direct profijt van.

“Darmgezondheid beïnvloedt de hersenfunctie sterk en op veel verschillende manieren,” zegt hoofdonderzoeker Iris Sommer. “Met dit onderzoek willen we kijken hoe we de individuele darmflora bij mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis kunnen optimaliseren.

Vervolgens kijken we wat dat voor effect heeft op het sociale en persoonlijke functioneren en het welzijn van deze mensen. Met deze resultaten kunnen we ervoor zorgen dat hersenpatiënten minder ziekte gerelateerde klachten hebben en hiermee de kwaliteit van leven verbeteren.

Neuroloog Teus van Laar is een van de betrokken onderzoekers: “Mijn droom is dat we met deze resultaten uiteindelijk een persoonlijk afgesteld probioticum kunnen ontwikkelen om een specifieke hersenaandoening te behandelen.”

Minidarmen uit stamcellen

Onderzoeker Sven van IJzendoorn maakt een minidarmen met zenuwen uit stamcellen van de deelnemers, om te kijken waar het mis gaat in de darmbalans van mensen met een hersenaandoening. Welke rol speelt bijvoorbeeld een meer doorlaatbare darmwand (de zogenaamde ‘leaky gut’) en wat is de rol van een bepaalde disbalans in darmbacteriën? Dit is nodig om te beoordelen welke specifieke probiotica toegediend moet worden om de optimale darmflora te ontwikkelen.

Ondertussen beginnen de deelnemers met een anti-ontstekings-dieet, samengesteld door Maag-, Darm-, Leverarts Gerard Dijkstra. In een tweede stap zullen de resultaten uit het onderzoek naar de minidarmen worden gebruikt om de deelnemers probiotica aan te bieden die zijn aangepast aan de persoonlijke darmflora van de deelnemers.

Dijkstra: “Door de darmflora te optimaliseren, proberen we het ziekteproces positief te beïnvloeden en de ziekte gerelateerde symptomen te verminderen die veel bij patiënten met verschillende hersenaandoeningen voorkomen.”

Bredere interdisciplinaire expertise

Het onderzoek is door een internationale jury van hersenwetenschappers en patiënten uit 29 aanvragen als winnaar verkozen.  In het onderzoek doen de volgende UMCG’ers mee: neuroloog Teus van Laar, celbioloog Sven van IJzendoorn, microbiologen Marco Hermsen en Sahar El Aidy, maag,- darm,- leverartsen Gerard Dijkstra en Marjo Campmans, internist ouderengeneeskunde Barbara van Munster en Benno Haarman en Iris Sommer van psychiatrie.

Video bekijken Scannen

Brede interdisciplinaire expertise

Het onderzoek is door een internationale jury van hersenwetenschappers en patiënten uit 29 aanvragen als winnaar verkozen.  In het onderzoek doen de volgende UMCG’ers mee: neuroloog Teus van Laar, celbioloog Sven van IJzendoorn, microbiologen Marco Hermsen en Sahar El Aidy, maag,- darm,- leverartsen Gerard Dijkstra en Marjo Campmans, internist ouderengeneeskunde Barbara van Munster en Benno Haarman en Iris Sommer van psychiatrie.