Steeds meer vrouwen in Nederland COPD

Het aantal mensen in Nederland met de longziekte COPD blijft stijgen. Vooral bij vrouwen is er een grote toename. Dat meldt het Longfonds vandaag op Wereld COPD Dag. Bij mensen met COPD is de schade aan de longen onherstelbaar, daar is op dit moment niets aan te doen. Het UMCG onderzoekt of stamcellen kunnen helpen om kapotte longen te repareren. Het Longfonds investeert in dit onderzoek met steun van donateurs.

Steeds meer mensen in Nederland hebben COPD. De stijging vindt zowel bij mannen als bij vrouwen plaats, maar bij vrouwen is de toename veel sterker. Het aantal vrouwen met COPD is in tien jaar tijd zelfs bijna verdubbeld. Dat komt omdat de afgelopen decennia steeds meer vrouwen verslaafd raakten aan roken en daar nu de gevolgen van ondervinden. De meest actuele cijfers laten zien dat in tien jaar tijd het aantal mannen met COPD met een kwart is toegenomen tot 206.900 en het aantal vrouwen met COPD met driekwart tot 187.300.

Stamcelonderzoek

Bij COPD gaan de longen steeds verder achteruit, deze schade is onherstelbaar. Op dit moment zijn we nog niet in staat om kapotte longen te repareren. Maar stamcellen bieden nieuwe kansen in longonderzoek. Bij gezonde mensen zorgen stamcellen voor reparaties, maar bij mensen met COPD werken ze niet goed. Dr. Irene Heijink en longarts Nick ten Hacken van het UMC Groningen werken aan een manier om deze reparatiefunctie weer te activeren. Hiervoor gebruiken ze stamcellen van patiënten en gezonde mensen. Ze gaan onderzoeken hoe deze cellen functioneren door ze te laten groeien in een labmodel met dezelfde 3D structuur als longblaasjes. ‘Het is heel frustrerend dat ik als longarts nu zo weinig kan doen voor mensen met COPD’, zegt Ten Hacken. ‘In de toekomst de beschadigde longen bij COPD herstellen, dat zou geweldig zijn.’