Regionaal Tuchtcollege behandelt klacht tegen verloskundige

Op dinsdag 16 augustus dient voor het Regionaal Tuchtcollege een tuchtzaak over een klacht die is ingediend tegen een verloskundige van de Verloskundige Stadspraktijk.

De klacht is ingediend door de ouders van een vrouw die in 2014 is overleden aan de complicaties van een zwangerschap. De zaak kreeg destijds veel aandacht in de media doordat aanvankelijk de partner van de vrouw werd verdacht van betrokkenheid bij haar dood.

Alle betrokkenen van de Verloskundige Stadspraktijk (VSP) en het UMCG (waar de VSP aan gelieerd is) vinden het zeer verdrietig dat de vrouw en haar ongeboren kind zijn overleden. De dramatische ontwikkelingen in de weken na het overlijden moeten voor haar partner en naaste familie verschrikkelijk zijn geweest.

Destijds is er melding gemaakt van de gebeurtenis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Toen later bleek dat er mogelijk sprake was van een aan de zwangerschap gerelateerd overlijden van de vrouw, is dit gemeld aan de IGZ en heeft een intern onderzoek plaatsgevonden, aangevuld met een eigenstandig onderzoek van de IGZ.

Het bestuur van de VSP en de Raad van Bestuur van het UMCG houden het volste vertrouwen in de vakbekwaamheid van de betrokken verloskundige.

De uitspraak in deze tuchtzaak is over ongeveer zes weken.