Podcast De Genezers, aflevering 5: licht traumatisch hersenletsel

In de vijfde aflevering van de podcastserie De Genezers, een samenwerking tussen RTV Noord en UMCG, gaat het over licht traumatisch hersenletsel.
Joukje van der Naalt

Elk jaar krijgen meer dan 85 duizend mensen te maken met licht traumatisch hersenletsel, in de volksmond bekend als een hersenschudding. Een kwart van die pechvogels heeft er maanden later  nog altijd veel last van.  Sommigen ondervinden zelfs jaren later nog dagelijks de gevolgen van wat eerst een 'gewone' val op het hoofd leek.

Manja van der Weijde was  journalist bij RTV Drenthe. Ze liep letsel op aan haar hoofd op de weg terug van een vakantie. Het leek mee te vallen. Tien jaar later is de ellende nog altijd niet voorbij.

Hoogleraar neurologie Joukje van der Naalt is de genezer in deze aflevering. Haar aandachtsgebied: traumatisch hersenletsel.  Uit haar onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop mensen omgaan met hun letsel. En dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Ze noemt het 'de wereld op z'n kop'.

Beluister de podcast

De Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering van ongeveer 30 minuten praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte.