Podcast De Genezers, aflevering 3: protonentherapie

De derde aflevering van podcast serie De Genezers horen we het verhaal van Erna Bohle, bij wie een jaar geleden borstkanker werd geconstateerd. Ze werd behandeld met protonentherapie, een nieuwe manier van bestralen waarbij schade aan omliggend gezond weefsel tot een minimum wordt beperkt.

De genezer in deze aflevering is Marleen Woltman, radiotherapeut en oncoloog. Woltman is coördinator van het Protonencentrum van het UMCG, dat in 2018 werd geopend.

Bestraling met protonen maakt, net gewone bestraling, het dna in de cellen kapot waardoor cellen doodgaan. Maar, legt Woltman uit: “Met protonen kunnen we veel preciezer bestralen. Daardoor kunnen we gezond weefsel dat om de tumor heen ligt sparen en krijgen mensen veel minder bijwerkingen.”

Erna Bohle is inmiddels klaar met de behandeling. Ze heeft vierenhalve week elke dag protonenbestraling gehad. “Natuurlijk zijn er altijd momenten dat er angst om de hoek komen kijken. Maar je moet erop vertrouwen dat de behandeling die je krijgt, gaat aanslaan.”​

Beluister de podcast​​

Klik hier​ om de podcast te beluisteren via Apple Podcasts.​

De Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering van ongeveer 30 minuten praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte. In de eerste aflevering staat de spierziekte ALS centraal. Over twee weken volgt aflevering 4, over niertransplantatie en leefstijl​.