Podcast De Genezers, aflevering 10: prehabilitatie

​Aflevering 10 van de podcastserie De Genezers gaat over prehabilitatie: fit worden voorafgaand aan een grote operatie. Dat vermindert het risico op complicaties.
Joost Klaasse

De laatste revolutie in de gezondheidszorg, zo noemt hoogleraar chirurgie Joost Klaase prehabilitatie. Hij keek de kunst af in Engeland, dat op dit gebied voorop loopt. Inmiddels is er in het UMCG een prehabilitatie-polikliniek geopend. “Er is een kans om nog een echte verbeterslag te maken in de gezondheidszorg, en dat is prehabilitatie”, zegt Klaase.

Het uitgangspunt is eenvoudig: zorg dat patiënten die een zware operatie moeten ondergaan zo goed mogelijk in conditie zijn. Dat vermindert het risico op allerlei vervelende complicaties na afloop. Dat blijkt ook uit diverse onderzoeken.

Ups en downs

Toch is de praktijk weerbarstig. Mensen willen het liefst zo snel mogelijk geopereerd worden. Oefeningen doen terwijl ze zich zo slecht voelen, is voor sommigen een brug te ver.

Meneer Bakema uit Hoogezand onderging een zware operatie, met na afloop ups en downs. Soms voelde hij zich niet in staat om oefeningen te doen. Hij vertelt in deze podcast dat prehabilitatie hem uiteindelijk veel goeds heeft gedaan.

Beluister de podcast

De​​​ Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte.