Onderzoek naar verband COVID-19 en hartschade

​Besmetting met het coronavirus veroorzaakt mogelijk littekenweefsel in de hartspier. Op termijn kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen en hartfalen. Cardiologen van het UMCG denken en werken mee aan een landelijk initiatief om het verband tussen besmetting met het coronavirus en hartschade beter in kaart te brengen. Het initiatief komt mede van de Hartstichting.

Een deel van de patiënten die een corona-infectie hebben doorgemaakt, heeft littekenweefsel in de hartspier. Tenminste, recente (kleine) onderzoeken uit Duitsland en de Verenigde Staten lijken daar aanwijzingen voor te geven. “Littekens in het hart zijn suggestief voor een doorgemaakte hartspierontsteking, waarschijnlijk door de corona-infectie”, zegt cardioloog Rudolf de Boer van het UMCG. Het coronavirus kan namelijk ook de hartspiercellen zelf infecteren. Net als de longen beschikt het hart over zogenaamde ACE2-receptoren die het virus als toegangspoort gebruikt om de cellen binnen te dringen.

MRI-scan

Op een MRI-scan is littekenweefsel in het hart goed te zien. De MRI-scans die de Duitse en Amerikaanse onderzoekers hebben gemaakt, tonen afwijkingen bij een vrij hoog percentage van de onderzochte ex-coronapatiënten.

De Boer: “Het zijn relatief kleine studies; het Duitse onderzoek ging over honderd patiënten. Maar daarvan had eenderde een litteken in het hart, en dat is echt heel veel. Een ontstoken hartspier ontstaat wel vaker door een virusinfectie, maar dat is een zeldzame manifestatie. Het zou dus kunnen dat het coronavirus veel meer van het hart houdt dan we denken.”

Landelijk onderzoek

In Nederland is het niet bekend hoeveel coronapatiënten hartschade hebben opgelopen. Om dit in kaart te brengen, wordt er gewerkt om een landelijk onderzoek te starten. De Boer: “Gedacht wordt om een grote groep van honderden mensen die een corona-infectie hebben gehad op te roepen voor een echo van het hart, en een gedeelte voor MRI-scans.”

Ondanks dat dit onderzoek nu snel wordt opgezet, gaat het nog wel maanden duren voordat we met antwoorden kunnen komen, aldus de cardioloog. Hij begrijpt dat mensen die corona hebben gehad en die klachten zoals vermoeidheid blijven houden, zich zorgen maken of hun hart een beschadiging heeft opgelopen: “Dat snap ik, maar het eerlijke antwoord is: we weten niet of dit een belangrijke factor is. Het beste wat we kunnen doen is dit onderzoeken.”