Onderzoek naar combinaties met Janssen-vaccin

Het UMCG gaat samen met Erasmus MC, LUMC en Amsterdam UMC onderzoeken of een tweede coronavaccinatie na een eerste Janssen-vaccinatie nuttig is.

In het zogenaamde SWITCH-onderzoek gaan we medewerkers die hun eerste shot Janssen reeds hebben ontvangen een tweede maal vaccineren met het Janssen , Pfizer of Moderna vaccin. Binnenkort worden medewerkers benaderd met de vraag of ze hieraan willen deelnemen.

Aanvullende vaccinatie noodzakelijk?

Bij drie van de vier in Nederland geregistreerde COVID-19 vaccins is het noodzakelijk twee vaccinaties toe te dienen om een goede afweerrespons tegen SARS-CoV-2 te ontwikkelen. Het vaccin van Janssen is het enige vaccin dat met slechts één toediening voldoende bescherming geeft tegen ernstige COVID-19. Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is.

Combineren van vaccins

Het is gebruikelijk dat twee keer hetzelfde COVID-19 vaccin wordt toegediend, maar er zijn diverse redenen waarom het combineren van verschillende vaccins nuttig kan zijn. Zo worden vaccinatiecampagnes flexibeler door het mixen van vaccins, kan het vaccinatieproces versneld worden en wordt de impact van leveringsproblemen verminderd.

Door de zeldzame bijwerkingen na vaccinatie met AstraZeneca is in een aantal landen reeds onderzocht of een eerste vaccinatie met AstraZeneca kon worden opgevolgd door een mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna. De eerste studies laten zien dat dit een goede en veilige aanpak bleek om een sterke afweerrespons op te wekken zonder ernstige bijwerkingen. Omdat er in Nederland een grote groep mensen is gevaccineerd met het Janssen vaccin, gaan de onderzoekers hier bestuderen of het Janssen vaccin kan worden opgevolgd door verschillende andere vaccins (Janssen, Pfizer of Moderna). De SWITCH studie is opgezet in samenspraak met de internationale studies die lopen naar het combineren van verschillende vaccins.

Eerste resultaten eind oktober verwacht

De onderzoekers zullen dit onderzoek, dankzij een financiële ondersteuning van ZonMw, uitvoeren onder ziekenhuismedewerkers uit de vier verschillende academische centra. Daarbij bestuderen de onderzoekers vooral of de combinaties veilig zijn en of dit een goede afweerrespons opwekt. Ze zullen daarbij ook de afweerrespons tegen de verschillende coronavirusvarianten bestuderen, omdat het combineren van vaccins tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden. De eerste resultaten van deze studie worden eind oktober verwacht.